A hőszivattyú környezetbarát hűtési-fűtési megoldás

Európában a teljes energiafelhasználásnak csak negyedét teszi ki a közlekedés, mely a legismertebb környezetvédelmi probléma. Fontos viszont tudni, hogy az energia felét hűtésre és fűtésre használjuk. Ezt az óriási energiaigényt csökkentheti a hőszivattyú.

A hőszivattyú jelenleg a klímaváltozás elleni fellépés nagy reménye, mert a hozzá szükséges áram helyben megtermelhető és az elmúlt pár évben fejlesztett hőszivattyúk már képesek extrém hidegben is fűteni. Új építkezésnél mindenképpen érdemes megfontolni telepítését mert a 2021-től érvényes építési követelmények már nagy arányú megújuló energiát kérnek.

Mi a hőszivattyú?

Hőszivattyú alatt általában olyan nagyobb teljesítményű klímaberendezést szoktunk érteni, mely a levegő, víz vagy föld hőjét cseréli az épület hőjével, többnyire a vízrendszerével. A vízrendszert ráköthetjük a padlófűtésre, fali csövezésre, ventilátoros fan coilokra vagy esetleg radiátorra.

A hőszivattyú az egyik leghatékonyabb megoldás klimatizálásra és melegvíz előállításra. Egységnyi villamos energiából 3-4 egységnyi hőenergiát állít elő, hűtési üzemmódban még hatékonyabb. Mindez egy kedvező áramtarifával további megtakarítást eredményez.

A hőszivattyúk fajtái

A környezeti energia forrását tekintve léteznek a levegő, a víz és a föld hőjét hasznosító hőszivattyúk. Mi ezek közül a leghamarabb megtérülő levegő-víz szivattyúkat preferáljuk. Ezek sokkal szélesebb réteg számára elérhetőek, így környezeti hatásuk is jelentősebb.

A többi rendszer vagy speciális környezetet igényel vagy drága és körülményes a telepítésük: szakmailag rendkívül nagy tudásra és tapasztalatra van hozzájuk szükség.

Felépítés szempontjából megkülönböztetünk monoblokkos és split hőszivattyút.

Monoblokkos hőszivattyú

A hőcsere teljes folyamata egyetlen kültéri egységben történik. Ez szerelés szempontjából egyszerűvé teszi a helyzetet, sajnos a hatékonyság kárára.

 • Egyszerűbb szerelés
 • Hivatalosan nem igényli szakember közreműködését
 • Nem igényel szivárgásvizsgálatot
 • Kedvezőtlenebb hatásfok: a hőfelvétel és hőleadás egy egységben integrálva
 • Nagyobb átmérőjű csövek, nagyobb radiátorok, nagyobb vízszivattyú
 • Speciális fagyálló folyadék éves minőségellenőrzése
 • Üzemszerű leolvasztáskor hűt a vízrendszeren

Split hőszivattyú

A splitek esetében a készülék kültérire és beltérire oszlik. Ezzel elkülönül a hőfelvétel és hőleadás, ami hatékonyabb működést tesz lehetővé. A két egység szigetelt rézcsővel van összekötve akárcsak a lakossági split klímák esetében. Ebben hűtőközeg áramlik, nincs szükség fagyálló folyadékra. A modernebb technológiák (pl. Daikin Altherma) akár kétféle hűtőközeget is használnak, mely szélesíti a gazdaságos hőmérsékleti tartományt.

A hűtőköri telepítés miatt szakembert igényel a szerelése, valamint fontos a csőrendszert évente vizsgálni szivárgásra. Hozzátesszük, hogy a szakember egyébként is létszükséglet: a rendszer méretezése, tervezése, annak megfelelő telepítése komoly feladat és komoly felelősség monoblokk esetében is. Az éves szivárgásvizsgálatra, karbantartásra nagyjából 30.000 Forintot érdemes számolni.

A split esetében hatékonyabb működésre, alacsonyabb villanyszámlára számíthatunk, és a telepítés összeköltsége terén nem lehet árkülönbségől beszélni.

 • Vékonyabb csövezés, kisebb radiátorok, kisebb szivattyú
 • Hatékonyabb működés, alacsonyabb villanyszámla
 • Szivárgásvizsgálat
 • Végzettséggel rendelkező szakember

Működési tartomány

Az iparág egyik legnagyobb újítása az elmúlt években az EVI (fokozott gőzbefecskendezés). Hidegben a kinti levegő hőtartalma jelentősen csökken, ami csökkenti a hatékonyságot, növeli az áramfogyasztást. Az EVI rendszerekben a fűtési körfolyamat ki van egészítve egy belső körrel, ami a közeg egy részét hőleadás után közvetlenül a kompresszorba vezeti, növelve annak teljesítményét. Ezek a rendszerek képesek -25, -30 Celsius fokon is üzemelni, azaz teljes értékű fűtésként tudnak működni hazánkban.

Hőleadók

A hőszivattyú által létrehozott hőcserét többféle hőleadón keresztül hasznosíthatjuk. A padlófűtés egy nagyon optimális megoldás, alacsony vízhőmérséklettel tudunk dolgozni, ami kevesebb energiát igényel. A radiátor már nem ilyen szerencsés, mert szereti a melegvizet, a hőszivattyú viszont max. 45C hőmérsékleten gazdaságos – ennek megfelelő radiátoros rendszerre van szükség. A fan coil egy ventilátoros “radiátor”, hűt-fűt, hatékony, viszont folyamatos légáramot generál. A falfűtés komoly szakértelmet igényel és leginkább padlófűtéssel együtt lesz kellemes. 

A nyertes szerintünk a padló és mennyezet együttes csövezése mind komfortérzet, mind gazdaságosság szempontjából.

A hőszivattyú megtérülése

Egy levegő-víz hőszivattyús fűtés -és melegvíz előállítás új építés esetén mára már közelít a kazános megoldás árához. Kedvezményes “H” tarifával a lemaradását viszonylag gyorsan, 4-5 év alatt behozza, onnantól gazdaságosabbá válik a gázfűtésnél. Egy jó kondenzációs kazánhoz képest (karbantartással) évi 25-30%-ot spórolhatunk. Mindezt megtoldva napelemmel, csoda érzés azon szerencséseknek akik megtehetik. 

A felújításnál már nem ilyen egyértelmű a helyzet, és sajnos ez a klímavédelem legfőbb akadálya. Amikor 2-3 millió Forintot, vagy még többet kellene kiadni fűtéskorszerűsítésre, akkor az nem mindenkinek optimális. Pontos kalkulációra van szükség hogy melyik rendszer mennyibe kerülne, mennyi energiát fogyaszt, és milyen távlatokban vagyunk hajlandóak gondolkodni megtérülés kapcsán. Talán az MFB hitel kiszámíthatósága, illetve a babaváró hitelek által többen megengedhetik maguknak a hosszabb távú gondolkodást.

Mindenesetre bármibe is fogunk, érdemes szakmailag nyitott, tájékozott, tapasztalt gépészmérnökkel átgondolni, milyen lehetőséget válasszunk – lehet, hogy egy, a régivel kombinált rendszer lesz számunkra a legmegfelelőbb. Vigyázzunk viszont az olyan forrásokkal, amik / akik egy-egy rendszer kizárólagos tökéletességét hangsúlyozzák. Nincs tökéletes, csak személyre szabottan optimális.

Hova ajánljuk hőszivattyú telepítését?

Olyan épületekbe amik jó hőszigeteléssel rendelkeznek, legalább a 7/2006 TNM rendelet szerintivel. Elsősorban padlófűtéssel, falfűtéssel, mennyezethűtéssel, fan coillal, esetleg kis hőmérsékleten működő radiátorokkal (45 °C).

Ajánlott márkák

Elsősorban a japán Mitshubishi és Chofu márkákat ajánljuk. A Mitshu az egyik legismertebb gyár; minőségi standardjük piacvezető. A Chofu kevésbé ismert, de Japánban gyártott és helyben összeszerelt gépekről van szó, ami ma még mindig komoly érv a döntésben.

Olcsóbb, még mindig megbízható megoldásként a kínai Midea cég termékeit szereljük. Itt főleg a fogyasztás és zaj terén kell kompromisszumot kötni.

Az info@neofabrik.hu címen várjuk ajánlat kérését.  Telefonos elérhetőség H-P 8-17: +36204980815