HÖSZIVATTYÚK

Információk a hőszivattyúkról, a levegő-víz rendszerű szivattyú előnyei

MI A HŐSZIVATTYÚ?

A hőszivattyú hűtésre és fűtésre alkalmas berendezés ami típustól függően képes a melegvíz ellátás biztosítására is. A környezeti hőenergiát használja fel valamint villamos energiát igényel 3:1 arányban, azaz 1 egység villamos energiából 4 egység meleget állít elő. 

Összekapcsolható napelemmel és napkollektorral. Üzemeltetése gazdaságosabb, veszélytelenebb a hagyományos fűtéseknél, karbantartási igénye alacsony, legdrágább egységének meghibásodási rátája nagyon kedvező. Az általunk árult típusokra azért esett a választásunk mert az importőr tizen éves tapasztalata szerint minden eddigi eladott példány hibátlanul működik.

A hőszivattyú jelenleg a klímaváltozás elleni fellépés nagy reménye, mert a hozzá szükséges áram helyben megtermelhető és az elmúlt pár évben fejlesztett hőszivattyúk már képesek extrém hidegben is fűteni. Új építkezésnél mindenképpen érdemes megfontolni telepítését mert a 2021-től érvényes építési követelmények már nagy arányú megújuló energiát fognak kérni.

A hőszivattyúk között megtalálható a levegő-víz, víz-víz, talajkollektoros és szondás változat. Ezek közül a legolcsóbban kiépíthető a levegő-víz szivattyú, mely új ház építésénél alig kerül többe, mint egy gázfűtés és egy klíma kiépítése. A plusz befektetés 3-4 év alatt megtérül, utána már évi 30-40% spórolással számolhatunk, ha igénybe vesszük az áramszolgáltatók által nyújtott kedvezményes fűtési tarifákat. Anélkül is kb. 20%-kal lesz kevesebb éves számlánk.


Levegő-víz hőszivattyú

Cégünk a levegő-víz hőszivattyúkat árulja, azok közül is a monoblokkos rendszerűeket. Itt a kültéri egységben található minden alkatrész. Felszerelésük egyszerű és kisebb befektetést igényel, könnyen illeszthető meglévő fűtési rendszerhez. Árfekvése jóval alacsonyabb mint a többi típusé, éves felülvizsgálata is kedvezőbb, ami jelenleg 20.000 Ft + ÁFA.

A levegő-víz hőszivattyú a levegőt beszívja, azt egy hőcserélőn keresztül lehűti és visszaengedi a környezetbe. A kinyert hőt a hűtőközegen keresztül juttatja a fűtési rendszerbe.  A külső levegő hőmérséklete nagyban befolyásolja hatásfokát, a hidegebb levegőből kevesebb hőt tud kinyerni ezért az egyszerűbb hőszivattyúk igényelhetnek alternatív fűtési rendszert. Az EVI kompresszoros levegő-víz rendszerek viszont akár -25 Celsius fokig képesek önállóan ellátni feladatukat. 

Bár a nagy hidegben jóval több villamos energiát használ, a gazdaságosság vizsgálatához az éves fogyasztást kell néznünk és a Magyarországon jellemző éves átlaghőmérséklet alapján egy teljes szezonban máris a hőszivattyú felé billen a mérleg egy arra optimális házban. Szempont még, hogy sajnos a szélsőségesen hideg napok száma az elmúlt 10 évben jelentősen csökkent hazánkban ezért egyre inkább gazdaságos alkalmazásuk. A hőszivattyú akár teljesen zöld hűtést-fűtést jelenthet.

GEO tarifa

Az áramszolgáltatók kedvezményes árakat kínálnak villannyal történő fűtésre.

GEO tarifa: kb. 30% kedvezmény az áram árából, egész évben használható, de csak  hőszivattyúval való hűtésre és fűtésre.
H tarifa: kb. 30% kedvezmény, csak fűtési szezonban használható, viszont más megújuló energia üzemeltetéséhez is használható. Akkor lehet érdemes választani ha a hőszivattyúval nem hűtünk nyáron és esetleg napkollektorunk is van.

Ha a környezetünk védelme nemcsak fontos de anyagilag is megengedhetjük magunknak, természetesen használhatunk az áramigény fedezésére napelemeket. Ezek megtérülése lassabb, viszont sokat csökkenthetünk az ökológiai lábnyomunkon.

Gazdaságosság

Egy 100m2-es, közepesen szigetelt családi ház egy jó kondenzációs kazánnal kb. 150.000 Forint éves fűtési számlát generál.

1. Ehhez képest a leggazdaságosabb hatásfokú víz-víz szivattyú kb. 80.000 Ft éves áramszámlát produkál alap szinten, ez GEO áramtarifával kb. 60.000 Ft.
2. Egy levegő-víz szivattyúval ez standard nappali árammal 128.000 Ft, G tarifával 92.000 Ft. 

Mikor ajánljuk a hőszivattyút?

A hőszivattyú nem minden ingatlanban ideális megoldás. Több fontos szempont van amit figyelembe kell venni. Ajánlat kérésekor tájékoztatjuk arról, ha Önnek nem gazdaságos a kiépítés.

Ahol a hőszivattyú biztosan megtérül:
- A 7/2006 TNM rendelet szerinti, vagy annál jobb hőszigeteléssel rendelkező házban,
- Elsősorban padlófűtéssel, falfűtéssel, mennyezethűtéssel, fan coillal, kis hőmérsékleten működő radiátorokkal (45 °C)

Árajánlat kérése