Klímás kifejezések

A klíma-katalógusokban számtalan piktogramot találunk, melyek megértéséhez igyekszünk összefoglalni őket, valamint néhány fontos kifejezést. Az ABC sorrend helyett nagyjából fontossági sorrendet állítunk.

Karterfűtés / csepptálcafűtés
Nagy hidegben csak téliesített készüléket ajánlott használni. A melegített olaj a kompresszor élettartamát növeli, a csepptálcafűtés pedig a keletkező kondenzvíz gépbe fagyását akadályozza meg. Egyes klímák enélkül is nagyon szépen fűtenek -15C fokig különböző hővisszavezető megoldásokkal, kizárólagos fűtésre viszont csak téliesítettet ajánlunk.

Wifi
A készüléket irányíthatjuk wifin, és akár interneten keresztül a saját applikációjával. Ezek között vannak barátságosabb és kevésbé használható szoftverek.

I-Feel
A távirányító hőmérővel van ellátva, gyakorlatilag termosztátként üzemel. Így a klíma egy általunk meghatározott hely hőmérséklete alapján szabályozza magát.

8C temperálás
Főleg ideiglenesen lakott ingatlanokban (pl. nyaraló) hasznos, hogy nagyon alacsony fokozaton is tud fűteni a klíma. Minimálisra csökkentett áramfogyasztás, fagyvédelem.

Különböző szűrők
A klíma porszűrő betétjére ma már számos gépnél kisebb méretű, plusz szűrőket is tesznek. Ezek csak egy kisebb felületen szűrnek, viszont előbb-utóbb átmegy rajtuk a szoba teljes légmennyisége. Létezik belőlük vírus-baktériumszűrő is. Nem moshatóak, cserélendőek.

Komfort üzemmód
Szenzorok figyelik az emberi mozgást és elterelik onnan a légáramlatot, tehát huzatmentessé teszi a használatot.

Kondenzvíz
A klímákban hűtéskor a beltéri egységben, fűtéskor a kültéri egységben keletkezik páralecsapódás, kondenzvíz. Ezek egymástól független szakszerű elvezetéséről gondoskodni kell.

Éjszakai üzemmód
Az éjszakai hőmérsékletet hűtés esetén kicsit hűvösebbre, fűtés esetén kicsit melegebbre állítja az elalvás után 1-2 órával. Csendes, kellemes komfortérzetet biztosító lehetőség.

3D légterelő
A légterelő elektronikusan irányítható függőlegesen és vízszintesen is, így folyamatos, széles légterelés is beállítható.

Öndiagnózis
A készülék hiba esetén könnyen értelmezhető hibakódot jelez ki.

Intelligens leolvasztás
A klíma jegesedés elleni leolvasztását mért értékek alapján vezérli, nem pedig csak egy időintervallum alapján. Ezáltal pontosabb, valamivel kedvezőbb fogyasztással.

Automata tisztítás
Ez az opció a beltéri nedvesedést, penész képződést igyekszik megakadályozni. Kikapcsolás után forgatja a ventilátort de sajnos a cél eléréséhez nem elég ideig.

Inverteres klíma
Ma már csak inverteres gépekkel találkozunk. Itt a hűtési-fűtési folyamatot egy pontosan szabályozható kompresszor végzi, ami tud alacsony fokozaton is működni. A régi on/off gépek mindig maximum teljesítményen működtek, szükség szerint ki-be kapcsolva, jelentős fogyasztással.

Téli szikkasztó
A kültériben télen keletkező fűtési kondenzvíz fagymentes elvezetésének egyik legjobb / leggazdaságosabb módja, ha a kültéri egységet a hőszivattyúkhoz hasonlóan kavicságyra telepítjük.

Párásítás
Párátlanítani minden klíma tud, párásítani viszont csak a felső kategóriás gépek, pl. Daikin Ururu-Sarara.