Milyen klímát vegyek?

Nézzük milyen választásunk van ár, megbízhatóság, garancia és szolgáltatások szempontjából. 

 

KOCKÁZAT – A rossz hírek

El kell döntetnünk, mit kockáztatunk és mekkora összegért cserébe. Benne van hogy egy nagyobb spórolás bejön, ahogy az ellenkezője is. Amíg jó szériában van az ember, addig bátrabban húzza a lapot, és ha sikerül, együtt örülünk mások örömének. De néhány rossz tapasztalat után körültekintőbbé válunk. Ebben a partiban a következők a kockázatok:

  1. Van egy árkategória ami alatt a megbízhatóság súlyos csorbát szenved. Ne várjunk egy 120.000 Forintos 3.5kW klímától sokéves működést amikor a középkategória alja 150.000 Ft. Ráadásul a noname vagy alsó kategóriás gépek szervízét szinte senki sem vállalja, annyi idő megy el velük. Ezzel a garanciális érvényesítés is nehezen megoldható.
  2. Szomorú hír hogy az egyik legnagyobb magyar nyelvű, külföldön jegyzett mindenes webshop a noname klímák mellett úgy árul márkás gépeket, hogy azok beszerzési forrása ismeretlen: nincs rájuk európai gyári garancia. A webshopon keresztüli garanciális érvényesítés pedig hónapokig tart. Képzeljük csak el a júniusban elromlott klímánkat. 
 

IGÉNYEK – Legyünk tisztában azzal, mit szeretnénk.

Érdemes papírra vetni, mit szeretnénk a klímától. Mi a rászánt költségvetés? Mekkora területre alkalmaznánk? Hűtés – fűtés? Fűtés ősszel vagy télen is? Fűtés kiegészítésre vagy önállóan? Milyen energiahatékonyságra áldoznánk? Minőség – zajkeltés? Élettartam? Mono vagy multi? Milyen plusz szolgáltatásokat szeretnénk? Wifi? Temperáló fűtés? Csökkentett légáram érzet? Ez mind mind szóba jöhet fontos követelményként. A szolgáltatásokban való tájékozódást segíti erről szóló cikkünk.

 

SPLIT VS MULTI  – Mikor melyiket?

Jó a multi, ha muszáj. A lényege hogy több beltéri csatlakoztatható egy kültérihez. Nagyjából ugyanazt hozza mint a mono split rendszer, csak kint kevesebb helyet foglal. 

Előnyei:

  1. Ha be van vésve a csövezés, akkor az egy darab kültérivel sokkal esztétikusabb az egész megjelenése.
  2. Ha nem fér több kültéri, mindenképp ez a nyerő választás.

Hátrányai:

  1. Ha önálló fűtésre használjuk a klímát, nagyobb biztonságot nyújt ha több különálló gépre is számíthatunk. 
  2. Ár: minden beltéritől ugyanahhoz a géphez kell kimennünk, ez jelentősen drágítja a szerelést. A sok méteres csövezés ráadásul nem szép látvány ha csak csatornázva van. 
 

MÁRKÁK – Amikben megbízunk

A középkategóriától, használattól függően de elvárhatunk 10-15 év működést. A csúcs gépek pedig ütött-kopott kültérivel, elöregedett műanyaggal teszik majd a dolgukat akár 20 év múlva is. Ez persze előfordulhat a noname géppel is, egész egyszerűen valószínűségszámításról, kockázatbecslésről van szó. Van minőségbeli különbség, ezt kell bevésni, és ennek tudatában vállalni amit vállalni akarunk. A lent felsorolt márkák ráadásul nem szöszölnek a garanciával, kilövik az új alkatrészt és másodpercek múlva itt van.

Belépő szintnek mi az MDV márkát tartjuk raktáron. Igyekeztünk a középkategória alsó képviselőjeként is olyan márkát választani amit nyugodt szívvel ajánlunk megbízhatóság terén. A felsőbb kategóriánál butább a szabályozhatóság, többet fog fogyasztani, hangosabb, de működik. Az MDV a Midea önállóvá nőtt alvállalata. Nagyot alkotott az ipari hűtéstechnikában, valószínűleg a mini splitek is jók lesznek egy darabig.

Ezután következik az Rcool. Alacsony meghibásodási ráta, halk működés, a szolgáltatások széles palettája, jó szervízháttér – mindez nagyon kedvező áron. 

A következő lépcső a Gree és a Midea, melyek közül mindkettőnek van hívője. Ezt a technológiai bálványimádást óvatosan figyeljük, úgy általában. Egy cégvezetés cseréje, egy összeszerelő melós napja, bármi befolyásolhatja az éppen aktuális minőséget. Két techóriásról van szó, nagyot nem tévedhetünk egyikük termékével sem. Kevés velük a baj, viszonylag halkan működnek, sok szolgáltatást nyújtanak, a márkás termékek között igen jó áron. Szóval Midea. Vagy Gree. Vagy Midea.

Csúcsgépként a Daikint tartjuk. Nehéz mindegyikhez érteni, egyet választottunk. Lehetne még Mitshu, Fujitsu, Hitachi, a lényeg hogy a japánok azért még mindig ott vannak a toppon, nyilván magasabb áron mint a kínai konkurensek. A Daikin belépője a Sensira, ami -15C-ig fűt. Szolgáltatásban kicsit gyengébb a hasonló árú kínaiaknál, viszont csöndesebb, és hát…old school japán. Aztán árban mehetünk fentebb az ésszerűen drága kategóriába, ahol nagyon jelentősen kibővülnek a szolgáltatások és a dizájn is. Innen már egyenesen vezet az út a Föld bolygó többszáz éhezőjének havi betevőjét kitevő technikára, ha végképp nem tudunk kikerülni az anyagiakban való boldogságkeresés mocsarából.

Cikk megosztása

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email