website

daikin klíma fűtés, fűtés klímával, gree klíma fűtés, inverteres klíma fűtés, inverteres klíma fűtés vélemények, klíma fűtés hátrányai -

Fűtés klímával

Az inverteres klímával való fűtés egyre elterjedtebb. Nagyon gazdaságosan üzemeltethető, melyet tovább fokozhat a H tarifás díjszabás vagy a napelem. Viszont mint mindenben, itt is van pro és kontra és nem titok: csodák nincsenek. A döntés súlya óriási, hiszen lehet, hogy egy új ház kizárólagos fűtési rendszeréről beszélünk. Igyekszünk ezért minden oldalról megvilágítani a klímával való temperálást mint fűtési megoldást.

Röviden összefoglalva véleményünket:
• a klímafűtés komfortérzet terén kompromisszumokat igényel,
• kizárólagos fűtési megoldásként csak felső kategóriás készülékeket tanácsolunk,
• meglévő fűtési rendszer mellé viszont olcsóbb készülékek is megfelelnek.

1.1 A klíma fűtés előnyei
1.2 A klíma fűtés hátrányai
2. Inverteres klíma fűtés fogyasztása
2.1 Inverteres klímakompresszor
2.2 Teljesítmény 
2.3 SCOP
2.4 Működési tartomány
2.5 H tarifa
2.6 Fogyasztás
3. Melyik klíma alkalmas fűtésre?
4. Hány klímára van szükségem?
5. A telepítés szempontjai


A klíma fűtés előnyei és hátrányai

A klíma fűtés előnyei

- A kiépítés költsége a többi fűtési lehetőséghez képest alacsony. Egy optimális elrendezésű 100 négyzetméteres ház kizárólagos fűtése klímával nagyságrendileg 1.000.000-1.500.000 Forint között megoldható. Ez töredéke egy gázrendszer kiépítésének. Opció még a villanyradiátor és infrapanel ami szintén alacsony költségekkel telepíthető, fogyasztásuk miatt viszont csak nagyon jól szigetelt házban alkalmazhatóak - vagy kiegészítő fűtésként. A jövő megoldása a hőszivattyú, de körülbelül a gázrendszer áráért.

- A kiépítés nemcsak viszonylag olcsó, de gyors is. Egy nagyobb rendszer is telepíthető 2-3 nap alatt.

- Gyors felfűtés érhető el a klímákkal. A ventilátorral keringetett meleg levegő hamar szétszalad a szobában. Mivel a legtöbb klíma már rendelkezik interneten keresztüli szabályozási lehetőséggel, akár röviddel hazaérkezésünk előtt is felvehetjük a hőmérsékletet.

- Mindez akkor ér valamit, ha a fűtés használat közben is gazdaságos. A klímák ebben kifejezetten élen járnak: a legmodernebb kondenzációs kazánok költségével üzemeltethetőek. Ha pedig igénybe vesszük a fűtésre igényelhető H áramtarifát, ehhez képest még 30-40 százalékot spórolhatunk. Még gazdaságosabb, ha van egyéb fűtési rendszerünk és kb. -10 Celsius fok alatt azzal fűtünk: így a klíma csúcsfogyasztását levágjuk.

A klíma fűtés hátrányai - nem mindenhova ajánljuk

Szeretjük, ha megrendelőink tisztában vannak azzal, mire számíthatnak. A klímával való fűtés környezetbarát megoldás, de vannak egyértelmű hátrányai is, amit illik elmondani. 

- Komfortérzet terén figyelembe kell venni néhány tényezőt. Az oldalfali klímák folyamatosan forgatják a levegőt. Ez az áramlás huzatérzetet okozhat. Erre született néhány megoldás, pl. vannak klímák amik figyelik az ember jelenlétét és képesek másfelé fújni. 

- További szempont hogy ventilátorral mozgatott levegőnél nincs tökéletesen egységes hőérzet. Egy szobán belül is van minimális eltérés, a közlekedők, folyosók, távolabbi helyek pedig biztosan hűvösebbek.

- A klímák fűtési teljesítménye a kinti hőmérséklet csökkenésével egyenes arányban csökken. Ez azt jelentheti, hogy lehűlhet a szoba hőmérséklete!  A megoldás? Jó ha van plusz fűtési mód az ingatlanban. Ha nincs, felejtsük el az olcsó fűtő klímát! Vagy komolyabb 3.5kW-os gépre van szükség, vagy felrakni egy 5kW-osat ahol már nincs teljesítmény probléma. 

- Kis szobákba nagyon meg kell gondolni mit választunk: az olcsóbb készülékek hőszabályozása pontatlan, ki-be kapcsolhat, így széles skálán mozgatva a szoba hőmérsékletét.

- Ne felejtsük el továbbá, hogy a klímák beltérijének általában van egy minimális hangja. Ebben az egyik éllovas a japán Daikin cég, klímái hálószobába is tökéletesek. Némelyik gyártmány viszont kifejezetten hangos, ezt a termékadatlapon finoman megjegyezzük. Fontos a minimális, 3 méteres rézcsőhossz betartása is - ez is összefüggésben van a beltéri zajokkal.

- A kültéri egység zajszintjének is lehet fontos szerepe a döntésben. Itt már márkán belül is nagyon változó eredmények születnek. Ezekre vonatkozó, hozzáférhető információ nincs, csak a gyakorlatban végzett hangnyomás-mérések árulkodnak. Mindenesetre amit tapasztalunk azt az adatlapon feltüntetjük. Általánosságban a kínai készülékek hangosabbak mint a japánok. Fűtés esetén mindenesetre hálószoba közelébe kültérit ne tervezzen, illetve a szomszéd zajterhelését is nagyon fontos figyelembe venni! Zajcsökkentés szempontjából legjobb a kültéri földre telepítése, komolyabb gumibakokra.

- Esztétikailag próbálkoznak a klímagyártó cégek, de nehéz azt mondani hogy a falon az a valami szép. Igaz, a radiátort sem a szépségéért szeretjük. A falon való arányos elhelyezéssel azért egész kellemes látványt el lehet érni kültéri-beltéri esetén is.

- Mivel kisebb helyiségekbe mint pl. WC, fürdőszoba nem ajánlott a klíma telepítés, a teljes komforthoz kiegészítő fűtés is szükséges. Mostanában sok helyen burkolat alá telepített fűtőszálazást látunk, vagy infrapanelt.

- Ahogy a legtöbb fűtési megoldásnál, a klímánál is fontos a karbantartás. Ennek elhanyagolása normál esetben nem okoz életveszélyt, de a teljesítmény és készülék élettartama töredékére csökkenhet. Aktuális karbantartási áraink...

Összefoglalva: a klímafűtés kompromisszumokat igényel. Amit visszahallunk, hogy megrendelőink nagyon szeretik a klímát kályha helyett mint olcsó fűtéskorszerűsítés, vagy rosszul kialakított fűtésrendszer hideg zónáinak kiegészítő fűtéséhez. Utóbbi esetben sokszor teljesen átszoknak a klímafűtésre, tehát élhető megoldás. Mindeképpen kérjenek tőlünk tanácsot, és legjobb tudásunk szerint elmondjuk, jó ötletnek tartjuk-e adott ingatlanba a klímafűtést.


Inverteres klíma fűtés fogyasztása

Amikor klímával fűtünk, a készülék kinyeri a kültéri levegő hőtartalmát és azt átadja a beltéri levegőnek. Furán hangzik, de a hideg levegőnek is van hőtartalma és ezt fel lehet használni némi mechanikus munka segítségével. Ezt a munkát a kompresszor végzi.

Az inverteres klíma kompresszor

A kompresszor elektromos árammal működik. A kedvező fogyasztás szempontjából ezért fontos hogy minél hatékonyabb legyen. Ebben nagy lépés volt 1980-ban az inverteres lakossági klíma megjelenése melyet a Toshiba vezetett be először. Azóta olyannyira elterjedt hogy az előtte egyeduralkodó "on-off" klíma teljesen eltűnt a piacról. Az inverteres vezérlésű kompresszor fokozatosan képes az igényelt teljesítményhez állítani sebességét. Ezzel a lakás hőmérsékletszabályozása sokkal pontosabbá válik és az on-off gépekhez képest legalább 30 százalékkal kevesebb energiát igényel.

Az inverteres klíma hátrányai közé tartozik hogy bonyolultabb mint a régi gépek, az elmúlt évek gyakorlata viszont azt sejteti, a középkategóriától már jó megtérülést várhatunk.

Teljesítmény - fűtésre méretezünk!

A klímák első és legfontosabb tulajdonsága a teljesítményük, azaz a leadott hőmennyiség melyet kiloWattban vagy BTU-ban mérünk. A fűtési teljesítmény általában alacsonyabb mint a hűtési ezért vegyes használat esetén fűtésre méretezünk.

Mekkora teljesítményre van szükségünk?
Az ingatlan energetikai tulajdonságai és a fűtendő légköbméter alapján kiszámolható, hogy hány kW fűtési teljesítményre van szükségünk, pl. az itt található kalkulátorral. A kalkulációban természetesen segítünk.

Mekkora klímára van szükségünk?
A kérdés nem véletlen lett elkülönítve a teljesítménytől. A légkondicionálók fűtési teljesítményének megadásánál a gyártók részéről elterjedt gyakorlat a legmagasabb elérhető teljesítmény megadása. Sajnos ez csalóka. A leadott maximális teljesítmény nagy hidegekben jelentősen lecsökken. A jól hangzó 4kW fűtési teljesítmény azonnal 1kW lesz ami lehet hogy már nem elég egy északi fekvésű szoba felfűtéséhez. Fontos hogy tisztában legyünk azzal, milyen fűtési teljesítmény van megadva a termék adatlapján. Van ahol feltüntetik a minimális, maximális és névleges kapacitást. Utóbbi egy elfogadható átlagérték. Máshol a különböző hőmérsékletre vonatkozó értékeket kapjuk meg, ezzel is jól lehet kalkulálni. A legtöbbször sajnos csak a maximálisat látjuk és nehéz kinyomozni a valós értéket. Igyekszünk. Mindenesetre a teljesítményt a legalacsonyabb kinti hőmérsékletre kellene méretezni, ha kizárólagos fűtésben gondolkodunk. 

A klímák fűtési teljesítménye hőmérséklettől függően változik. A levegő hőtartalma a hőmérséklet csökkenésével egyenesen arányos: hidegebb levegőből kevesebb hő nyerhető ki. Ezért több munkára van szükség a kompresszor részéről, de a kompresszor munkavégzési képessége véges. A klíma leadott teljesítménye ezáltal hidegben csökken.

Szezonális fűtési hatékonyság - SCOP

Örülünk az inverter-technológiának, mégis jó lenne tudni hogy egy-egy készüléktől milyen fogyasztásra számíthatunk. Bár az inverter technológia adott, annak finomítása, fejlesztése gyártónként különbözik, így az energiahatékonyság is változó. 

A pontos fogyasztói tájékoztatásra született a COP és SCOP mérőszám. A COP az energia-felhasználás hatékonyságát adott hőmérsékletre vonatkozóan adja meg. Ha a klímaberendezés pl. 7 Celsius fokon 1kW elektromos energiából 4kW értékű hőt állít elő, akkor COP értéke 4. A hőmérséklet viszont mindig változik, akkor változik a COP érték is.

Az SCOP ennél pontosabb: összesíti az egész szezon COP értékeit. Figyelembe veszi a teljes fűtési szezon jellemző kültéri hőmérséklet-értékeit, az összes hőmérséklethez tartozó COP értékeket, valamint az egyéb módosító tényezőket. Ezekből vonjunk átlagot: ez lesz az SCOP

Ez a valósághoz már sokkal közelebb áll. Az SCOP érték klímák esetében manapság 4 körül mozog, azaz: egy téli szezonban 1kW áramból átlagosan 4kW fűtési energiát állít elő a klímaberendezés. Ez egy nagyon hatékony megoldás, gondoljunk csak a villanyfűtésre ami 1kW-ból 1kW-ot állít elő. Leghatékonyabb klímáink A++, esetleg A+++ besorolással fűtenek, 5 feletti SCOP értékkel. 

Legalacsonyabb működési tartomány

A klímák hivatalosan -15 Celsius fokig alap esetben is fűtenek, legalábbis papíron. Az életben ez nem így van, de erről részletesen írunk lentebb. Ha nagy hidegben akarunk fűteni, arra is van megoldás - léteznek olyan készülékek amik akár -30 C fokon működnek. 

H tarifa

A hatékonyság mellett nagyon fontos, hogy a működtetéshez szükséges áramot milyen áron vesszük a szolgáltatótól. Az áramszolgáltatók létrehozták az október 15-től április 15-ig igénybe vehető H tarifát. A cikk írásakor a lakossági áram alapdíja 38 Ft / kWh, ehhez képest a H tarifával 24 Ft / kWh áron fűthetünk, 37 százalékkal kedvezőbb áron.

A H tarifa bevezetését az áramszolgáltatónál kell igényelni. Az igénylési lap mellett a klíma adatlapját kell benyújtani melyet mi elküldünk Önnek. A kiépítés költsége egyrészt az óracsere ami jelenleg általában 140.000 Forint körül mozog, valamint a villanyszerelés díja - az órától a klímáig megszakítás nélkül kell vezetéket húzni, ez a 30.000 Forinttól többszázezer Forintig terjedhet a helyi körülményektől függően.

Fogyasztás

A készülék fogyasztása nagyon tág határok között mozog. Egy A++ fűtési hatékonyságú készülék téli fogyasztása kb. 30.000 Forint lehet. De ez függ attól, milyen falazattal, szigeteléssel, nyílászárókkal, stb. van dolgunk. Van olyan ügyfelünk aki egy 3.5kW-os klímával 45 négyzetmétert havi 8-10.000 Forintból fűt be 22 Celsius fokra, 30-as vályogházban rossz szigetelésű födémmel. Úgy számolhatunk, hogy a klíma fogyasztása egy modern kondenzációs kazán teljesítményét hozza adott körülmények között, H tarifával vagy napelemmel pedig ez javítható.


SPLIT KLÍMA SZŰRŐBETÉTEK

Országos kiszállítással!

Melyik klíma alkalmas fűtésre?

A válasz alap esetben egyszerű: mindegyik. Árnyalja viszont a képet a kérdés hogy mikor szeretnénk vele fűteni. Átmeneti időszakban? Igen, ezt mindegyik tudja. Nagy hidegben, kizárólagos megoldásként? Itt már teljesen más a helyzet. Hiába írják rá az alacsonyabb működési hőmérsékletet a klímákra, ez sajnos nem a valós helyzetet takarja. Az alap gépek kisebb kompresszorral, kisebb hőcserélővel rendelkeznek, hidegben erőlködnek és jelentősen csökken a teljesítményük (ami már lehet hogy kevés a helyiség befűtésére!). Eközben a fogyasztásuk is jóval magasabb lesz mint egy fűtésre optimalizált gépnek. Könnyű elhinni hogy egy 40.000 Forinttal olcsóbb géppel jobban járunk és nehéz megmagyarázni hogy NEM.

Ha biztosra akarunk menni, fűtésre tervezett klímát vásárolunk. Ezek kültérijének más a kialakítása a standard hűtésre tervezett klímákhoz képest. Sokszor a beltéri egység is módosítva van. Kínálatunkban a következő készülékeket ajánljuk fűtésre:

1. A Daikin Comfora halk és nagyon szépen fűt -15C fokon, a tapasztalat szerint még hidegebb időben is. Érdemes tanulmányozni a met.hu extrém hidegekre vonatkozó írását, mely szerint -15 C foknál hidegebbre jelenleg évi 5 napon számíthatunk. A Daikin egyedi hővisszavezetést alkalmaz hogy a kültéri egység leolvadjon. Vannak fűtésre optimalizált változatai -25C fokra, ezek ára viszont egy soha meg nem térülő befektetés. A Comforát azoknak ajánljuk akik a japán középkategóriában keresnek stabil fűtési megoldást.

2. A kínai téliesített készülékek gyárilag be vannak fűtőszálazva, bár ennek jelentősége másodlagos. Mindenesetre ezekkel sem tévedhetünk nagyot. Picit alacsonyabb hőmérsékleten is képesek működni (-22, -25 stb.). Az olcsóbbak hátránya hogy pontatlanul tartják a szoba hőmérsékletét, a fűtési teljesítményük pedig nagyon nagyot csökken a hideg napokon. A kültéri egységeik zajkeltése is hagy kivánnivalót maga után.

Amit belépő szinten ajánlunk, az a
• Syen Muse (alap gép, megbízható fűtés),
• Gree G-tech (halk beltéri, 3d légterelés),
• Midea Xtreme Save Pro (halk beltéri, 3d légterelés).

Nagyon keveset fogyaszt a
• Hisense Energy Pro és a
• Midea Oasis Plus. 

Az abszolút győztes szerintünk a Gree Amber Royal. Nagy fűtési teljesítmény hidegben is, masszív szerkezet. A magasabb vételár áramfogyasztásban 3-6 éven belül megtérülhet.


Méretezés - hány klíma képes kifűteni a lakásomat?

Míg a hideg levegő lefelé száll és könnyen "szétszalad" a lakásban, a meleg megakad az ajtóknál, a szomszéd helyiség ezáltal hűvösebb lesz. Hiába teszünk fel nagyobb klímát. Ha a lakás nincs körbefűtve több berendezéssel, akkor lesznek hideg zónák ami a komfortérzetet jelentősen csökkenti.

A kis helyiségek, mint WC, fürdő kifűtése történhet infrapanellal. A nagyobb szobák azonban külön-külön klímát igényelnek a viszonylag kiegyenlített hőérzethez. Ezek megfelelő méretezése szintén kritikus pont, figyelembe véve adott klíma leadott fűtési teljesítményét a legnagyobb téli hidegekben.

Érdemes még figyelembe venni, hogy egyetlen nagyobb, 5kW teljesítményű klíma a standard lakás 270-es belmagasságok esetén jelentős huzathatást generál. Ezért is érdemes több kisebb (2-3.5kW) mellett szavazni.


Telepítés - szempontok a hibátlan működéshez

Fűtés során a klíma kültéri egységében páralecsapódás keletkezik. Ennek a víznek az elvezetéséről gondoskodnunk kell, méghozzá fagymentesen. 

Falra telepített kültéri egység esetén

1. Csöpögtethetjük szabadon a vizet. Ilyenkor gondoskodni kell arról hogy a ház lábazata ne ázzon fel.
2. Elvezethetjük egy csőben, csatornába vagy kavicságyba. Ilyenkor fűtőszálazni kell a csövet hogy ne keletkezzen fagydugó. Ennek van némi fogyasztása plusz költsége. Kavicságy esetén 20-25 cm átmérő, 120 cm mélység szükséges.

Földre telepített kültéri esetén

1. Szabadon csöpögtetünk egy kavicságyba ami nagyobb méretű mosott kavicsokból áll. A kavicságy minimum 80cm mély, szélessége kb. 40 x 60 cm.
2. Levezetjük csövön keresztül kavicságyba. A kavicságy szintén mosott kavicsból áll, de elég 20-25 cm átmérő viszont 120 cm mélység szükséges. A csőben levő vizet fűtőszállal melegítjük.

 


Összefoglalás

A klímával való fűtés jól tud működni megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel. Mint minden megoldásnál, ezzel is járnak kompromisszumok. Van viszont, amikor az egyetlen jó választás. Igyekeztünk annyira körbejárni a témát, hogy valódi mankót nyújtson a döntésben. További kérdések esetén szívesen segítünk