website

daikin klíma fűtés, fűtés klímával, gree klíma fűtés, inverteres klíma fűtés, inverteres klíma fűtés vélemények, klíma fűtés hátrányai -

Fűtés klímával

Az inverteres klímával való fűtés egyre elterjedtebb. Nagyon gazdaságosan üzemeltethető, melyet tovább fokozhat a H tarifás díjszabás vagy a napelem. Viszont mint mindenben, itt is van pro és kontra és nem titok: csodák nincsenek. A döntés súlya óriási, hiszen lehet, hogy egy új ház kizárólagos fűtési rendszeréről beszélünk. Igyekszünk ezért minden oldalról megvilágítani a klímával való temperálást mint fűtési megoldást.

Cikkünk kiegészítéseként született egy 2022-es frissített kérdezz-felelek.

Röviden összefoglalva véleményünket:
• a klímafűtés komfortérzet terén kompromisszumokat igényel,
• kizárólagos fűtési megoldásként jelentős túlméretezést igényel,
• meglévő fűtési rendszer mellé viszont kisebb teljesítmény is megfelel.

1.1 Mik a klíma fűtés előnyei
1.2 A klíma fűtés hátrányai
2. Inverteres klíma fűtés fogyasztása
2.1 Inverteres klímakompresszor
2.2 Teljesítmény 
2.3 SCOP
2.4 Működési tartomány
2.5 H tarifa
2.6 Fogyasztás
3. Melyik klíma alkalmas fűtésre?
4. Hány klímára van szükségem?
5. A telepítés szempontjai


A klíma fűtés előnyei és hátrányai

Mik a klíma fűtés előnyei?

- A kiépítés költsége a többi fűtési lehetőséghez képest alacsony. Egy optimális elrendezésű 100 négyzetméteres ház kizárólagos fűtése klímával nagyságrendileg 1.200.000-1.600.000 Forint között megoldható. Ez töredéke egy gázrendszer kiépítésének. Opció még a villanyradiátor és infrapanel ami szintén alacsony költségekkel telepíthető, fogyasztásuk miatt viszont alkalmatlanok kizárólagos fűtésre. A jövő megoldása a hőszivattyú, de körülbelül a gázrendszer áráért.

- A kiépítés nemcsak viszonylag olcsó, de gyors is. Egy nagyobb rendszer is telepíthető 2-3 nap alatt.

- Gyors felfűtés érhető el a klímákkal. A ventilátorral keringetett meleg levegő hamar szétszalad a szobában. Mivel a legtöbb klíma már rendelkezik interneten keresztüli szabályozási lehetőséggel, akár röviddel hazaérkezésünk előtt is felvehetjük a hőmérsékletet.

- Mindez akkor ér valamit, ha a fűtés használat közben is gazdaságos. A klímák ebben kifejezetten élen járnak: a legmodernebb kondenzációs kazánok fogyasztásával vetekednek. Ha pedig figyelembe vesszük az aktuális energia árakat, nincs most jobb választás. Ötlet további spórolásra: -5C alatt gázzal fűtünk, felette klímával. Így a klíma csúcsfogyasztását levágjuk! 

A klíma fűtés hátrányai - nem mindenhova ajánljuk

Szeretjük, ha megrendelőink tisztában vannak azzal, mire számíthatnak. A klímával való fűtés környezetbarát megoldás, de vannak egyértelmű hátrányai is, amit illik elmondani. 

- Komfortérzet terén figyelembe kell venni néhány tényezőt. Az oldalfali klímák folyamatosan forgatják a levegőt. Ez az áramlás huzatérzetet okozhat.  

- További szempont hogy ventilátorral mozgatott levegőnél nincs tökéletesen egységes hőérzet. Egy szobán belül is van minimális eltérés, a közlekedők, folyosók, távolabbi helyek pedig biztosan hűvösebbek.

- A klímák fűtési teljesítménye a kinti hőmérséklet csökkenésével egyenes arányban csökken. Ez azt jelentheti, hogy alultervezés esetén lehűlhet a szoba!  A megoldás? Jó ha van plusz fűtési mód az ingatlanban. Ha nincs, felejtsük el az olcsó fűtő klímát! Vagy komolyabb minőségű gépre van szükség, vagy felrakni az olcsóbb típusból egy túlméretezett készüléket. 

- Kis szobákba nagyon meg kell gondolni mit választunk: az olcsóbb készülékek hőszabályozása pontatlan, ki-be kapcsolhat, így széles skálán mozgatva a szoba hőmérsékletét. A japán készülékek pontosabbak.

- Ne felejtsük el továbbá, hogy a klímák beltérijének általában van egy minimális hangja. Ebben az egyik éllovas a japán Daikin cég, klímái hálószobába is tökéletesek. Némelyik gyártmány viszont kifejezetten hangos, ezt a termékadatlapon finoman megjegyezzük. Fontos a minimális, 3 méteres rézcsőhossz betartása is - ez is összefüggésben van a beltéri zajokkal.

- A kültéri egység zajszintjének is lehet fontos szerepe a döntésben. Itt már márkán belül is nagyon változó eredmények születnek. Ezekre vonatkozó, hozzáférhető információ nincs, csak a gyakorlatban végzett hangnyomás-mérések árulkodnak. Mindenesetre amit tapasztalunk azt az adatlapon feltüntetjük. Általánosságban a kínai készülékek hangosabbak mint a japánok. Fűtés esetén mindenesetre hálószoba közelébe kültérit ne tervezzen, illetve a szomszéd zajterhelését is nagyon fontos figyelembe venni! Zajcsökkentés szempontjából legjobb a kültéri földre telepítése, komolyabb gumibakokra.

- Esztétikailag próbálkoznak a klímagyártó cégek, de nehéz azt mondani hogy a falon az a valami szép. Igaz, a radiátort sem a szépségéért szeretjük. A falon való arányos elhelyezéssel azért egész kellemes látványt el lehet érni kültéri-beltéri esetén is.

- Mivel kisebb helyiségekbe mint pl. WC, fürdőszoba nem ajánlott a klíma telepítés, a teljes komforthoz kiegészítő fűtés is szükséges. Mostanában sok helyen burkolat alá telepített fűtőszálazást látunk, vagy infrapanelt.

- Ahogy a legtöbb fűtési megoldásnál, a klímánál is fontos a karbantartás. Ennek elhanyagolása normál esetben nem okoz életveszélyt, de a teljesítmény és készülék élettartama töredékére csökkenhet. Aktuális karbantartási áraink...

Összefoglalva: a klímafűtés kompromisszumokat igényel. Amit visszahallunk, hogy megrendelőink nagyon szeretik a klímát kályha helyett mint olcsó fűtéskorszerűsítés, vagy rosszul kialakított fűtésrendszer hideg zónáinak kiegészítő fűtéséhez. Utóbbi esetben sokszor teljesen átszoknak a klímafűtésre, tehát élhető megoldás. Mindeképpen kérjenek tőlünk tanácsot, és legjobb tudásunk szerint elmondjuk, jó ötletnek tartjuk-e adott ingatlanba a klímafűtést.


Inverteres klíma fűtés fogyasztása

Mindenkit érdekel, mennyit fogyaszt a klíma. A válasz nem lehet pontos: függ az ingatlan energetikai tulajdonságaitól, a fűtött területtől, vagy a méretezéstől. 

Mekkora klímára van szükségünk?
Fontos hogy az ingatlannak milyenek az energetikai tulajdonságai, és mekkora a fűtendő köbméter. Ehhez kell méretezni a klíma teljesítményét. Sajnos a légkondicionálók fűtési teljesítménye nehezen hozzáférhető adat. Sokszor a maximális teljesítményt adják meg ami nagy hidegekben jelentősen lecsökken! A jól hangzó 4kW fűtési teljesítmény -15C fokban azonnal 1kW lesz ami lehet hogy már nem elég egy északi fekvésű szoba felfűtéséhez. A megoldás? Helyzettől függ. Lehet megoldás több kisebb klíma, egy felsőbb kategóriás klíma vagy egy túlméretezett teljesítményű.

A klímák fűtési teljesítménye hőmérséklettől függően változik. A levegő hőtartalma a hőmérséklet csökkenésével egyenesen arányos: hidegebb levegőből kevesebb hő nyerhető ki. Ezért több munkára van szükség a kompresszor részéről, de a kompresszor munkavégzési képessége véges. A klíma leadott teljesítménye ezáltal hidegben csökken.

Szezonális fűtési hatékonyság - SCOP

Örülünk az inverter-technológiának, mégis jó lenne tudni hogy egy-egy készüléktől milyen fogyasztásra számíthatunk. Bár az inverter technológia adott, annak finomítása, fejlesztése gyártónként különbözik, így az energiahatékonyság is változó. 

A pontos fogyasztói tájékoztatásra született a COP és SCOP mérőszám. A COP az energia-felhasználás hatékonyságát adott hőmérsékletre vonatkozóan adja meg. Ha a klímaberendezés pl. 7 Celsius fokon 1kW elektromos energiából 4kW értékű hőt állít elő, akkor COP értéke 4. A hőmérséklet viszont mindig változik, akkor változik a COP érték is.

Az SCOP ennél pontosabb: összesíti az egész szezon COP értékeit. Figyelembe veszi a teljes fűtési szezon jellemző kültéri hőmérséklet-értékeit, az összes hőmérséklethez tartozó COP értékeket, valamint az egyéb módosító tényezőket. Ezekből vonjunk átlagot: ez lesz az SCOP

Ez a valósághoz már sokkal közelebb áll. Az SCOP érték klímák esetében manapság 4 körül mozog, azaz: egy téli szezonban 1kW áramból átlagosan 4kW fűtési energiát állít elő a klímaberendezés. Ez egy nagyon hatékony megoldás, gondoljunk csak a villanyfűtésre ami 1kW-ból 1kW-ot állít elő. Leghatékonyabb klímáink A++, esetleg A+++ besorolással fűtenek, 5 feletti SCOP értékkel. 

Legalacsonyabb működési tartomány

A klímák hivatalosan -15 Celsius fokig alap esetben is fűtenek, legalábbis papíron. Az életben ez nem így van, de erről részletesen írunk lentebb. Ha nagy hidegben akarunk fűteni, arra is van megoldás - léteznek olyan készülékek amik akár -30 C fokon működnek.

Fogyasztás

A klíma fogyasztása nagyon tág határok között mozoghat. Egy darab 3.5kW-os A++ fűtési hatékonyságú készülék éves fűtési fogyasztása kb. 1.000kWh lehet. De ez függ attól hogy mekkora területet fűtünk vele, milyen hőmérsékletet szeretnénk tartani, és függ az ingatlan hőtartó képességétől. Ami biztos, hogy könnyen a kiépíthető elektromos fűtési megoldások között nincs kedvezőbb fogyasztású megoldás mint a klímaberendezés.


KLÍMASZERELÉS BUDAPESTEN ÉS KECSKEMÉTEN

Országos kiszállítás. +36204980815

Melyik klíma alkalmas fűtésre?

A válasz alap esetben egyszerű: mindegyik. Árnyalja viszont a képet a kérdés hogy mikor szeretnénk vele fűteni. Átmeneti időszakban? Igen, ezt mindegyik tudja. Nagy hidegben, kizárólagos megoldásként? Itt már teljesen más a helyzet. Hiába írják rá az alacsonyabb működési hőmérsékletet a klímákra, ez sajnos nem a valós helyzetet takarja. Az alap gépek kisebb kompresszorral, kisebb hőcserélővel rendelkeznek, hidegben erőlködnek és jelentősen csökken a teljesítményük (ami már lehet hogy kevés a helyiség befűtésére!). Eközben a fogyasztásuk is jóval magasabb lesz mint egy fűtésre optimalizált gépnek. Könnyű elhinni hogy egy 40.000 Forinttal olcsóbb géppel jobban járunk és nehéz megmagyarázni hogy NEM.

Ha biztosra akarunk menni, fűtésre tervezett klímát vásárolunk. Ezek kültérijének más a kialakítása a standard hűtésre tervezett klímákhoz képest. Sokszor a beltéri egység is módosítva van. Kínálatunkban a következő készülékeket ajánljuk fűtésre:

1. A Daikin Comfora halk és szépen fűt -5C fokon. A Perfera teljesítménye kb. 25%-kal magasabb ennél hidegebb időben is alkalmas fűtésre. Érdemes tanulmányozni a met.hu extrém hidegekre vonatkozó írását, mely szerint -15 C foknál hidegebbre jelenleg évi 5 napon számíthatunk. Egyes Daikin klímáknak van extrém hidegre optimalizált változata is, ezek ára viszont egy soha meg nem térülő befektetés.  

2. A kínai téliesített készülékek gyárilag be vannak fűtőszálazva, bár ennek jelentősége másodlagos. Mindenesetre ezekkel sem tévedhetünk nagyot. Picit alacsonyabb hőmérsékleten is képesek működni (-22, -25 stb.), de a teljesítményük ugyanúgy leesik. Az olcsóbbak hátránya hogy pontatlanul tartják a szoba hőmérsékletét. Néha a kültéri egységek zajkeltése is hagy kivánnivalót maga után.

Belépő szinten ajánlott kínai fűtő klímák:
• Nord Tanami (ami gyakorlatilag egy Gree Comfort X)
Polar Ultimate (új magyar fejlesztés, huzatmentes befújás!)
• Hisense Energy Pro (A+++/A+++)
• Midea All Easy Pro (csendes beltéri, a befújás elkerüli az embert)

Az abszolút győztes a kínaiak között szerintünk a Gree Amber Royal. Nagy fűtési teljesítmény hidegben is, masszív szerkezet. A magasabb vételár áramfogyasztásban pár éven belül megtérülhet.


Méretezés - hány klíma képes kifűteni a lakásomat?

Míg a hideg levegő lefelé száll és könnyen "szétszalad" a lakásban, a meleg megakad az ajtóknál, a szomszéd helyiség ezáltal hűvösebb lesz. Hiába teszünk fel nagyobb klímát. Ha a lakás nincs körbefűtve több berendezéssel, akkor lesznek hideg zónák ami a komfortérzetet jelentősen csökkenti.

A kis helyiségek, mint WC, fürdő kifűtése történhet infrapanellal. A nagyobb szobák azonban külön-külön klímát igényelnek a viszonylag kiegyenlített hőérzethez. Ezek megfelelő méretezése szintén kritikus pont, figyelembe véve adott klíma leadott fűtési teljesítményét a legnagyobb téli hidegekben.

Érdemes még figyelembe venni, hogy egy 5kW teljesítményű klíma 270 centiméteres belmagasság esetén jelentős huzathatást generál. 


Telepítés - szempontok a hibátlan működéshez

Fűtés során a klíma kültéri egységében páralecsapódás keletkezik. Ennek a víznek az elvezetéséről gondoskodnunk kell, méghozzá fagymentesen. 

Falra telepített kültéri egység esetén

1. Csöpögtethetjük szabadon a vizet. Ilyenkor gondoskodni kell arról hogy a ház lábazata ne ázzon fel.
2. Elvezethetjük egy csőben, csatornába vagy kavicságyba. Ilyenkor fűtőszálazni kell a csövet hogy ne keletkezzen fagydugó. Ennek van némi fogyasztása plusz költsége. Kavicságy esetén 20-25 cm átmérő, 120 cm mélység szükséges.

Földre telepített kültéri esetén

1. Szabadon csöpögtetünk egy kavicságyba ami nagyobb méretű mosott kavicsokból áll. A kavicságy minimum 80cm mély, szélessége kb. 40 x 60 cm.
2. Levezetjük csövön keresztül kavicságyba. A kavicságy szintén mosott kavicsból áll, de elég 20-25 cm átmérő viszont 120 cm mélység szükséges. A csőben levő vizet fűtőszállal melegítjük.

 


Összefoglalás

A klímával való fűtés jól tud működni megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel. Mint minden megoldásnál, ezzel is járnak kompromisszumok. Van viszont, amikor az egyetlen jó választás. Igyekeztünk annyira körbejárni a témát, hogy valódi mankót nyújtson a döntésben. További kérdések esetén szívesen segítünk