website

Mire jó a klíma szűrőbetét?

Légtechnika szűrők

Sokszor felmerül kérdésként: mire jó a klíma szűrő és egyáltalán ér-e valamit az a pici szivacs? A klímaszerelők egy része például automatikusan kidobja telepítéskor, amit a gyártók adnak a készülékhez...de jól teszik-e?

A légtechnikában régóta használják a HEPA -és szénszűrőt. Egyes munkahelyeken kötelező a használatuk. Ezek képesek kiszűrni a vírusokat, baktériumokat, szagokat. A gyártók a szűrőket több évtizede gyártják, fejlesztik. 

A légtechnikában az áramló levegő a légcsatorna teljes felületén szűrve van, azaz a levegő nem tudja kikerülni a szűrőbetétet. Ez nagy különbség az otthoni klímákkal szemben. Azokban csak két négyzetdeciméter szűrőfelület van, és mellettük is zajlik a légáramlás.

Az oldalfali klímákban nincs lehetőség a levegő áramlásának teljes felületét szűrni, mert a szűrő lefojtaná a beszívást.

De mire elég két négyzetdeciméter (két db. szűrő)?

A gyártók által zárt térben végzett laborvizsgálatok kimutatták, hogy a szűrőbetétek a rajtuk áthaladó levegő vírus -és baktériumtartalmának 95-99 százalékát kiszűrik. Minden egyes áthaladáskor. 

Tehát, ha sokat forgatjuk a levegőt, akkor záros határidőn belül jelentősen csökken a beltér levegőjének kórokozó tartalma: előbb-utóbb a beltéri levegő teljes térfogata áthalad a szűrőkön.

És bizony hogy sokat forgatjuk: az oldalfali klímák óránként többszáz köbméter levegőt mozgatnak át magukon. Ez rengeteg. Nem véletlen, hogy a klíma gyártók jelenleg is fejlesztik ezeket a szűrőket, hogy egyre hatékonyabbak legyenek, és egy-egy új fejlesztést szívesen reklámoznak.

Szóval érdemes kérni szerelőjétől a betét behelyezését, mert a gyártók szerint  jól működik.