website

telepítés szempontjai -

Klímaszerelés Kecskeméten

A Neofabrik kft. lakossági split klímák telepítésével foglalkozik Kecskemét környékén. Igyekszünk némi mankót adni, hogy klíma telepítéséhez milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, és mire számíthat tőlünk.

Mitől függ a klíma megfelelő telepítése?

1. Alapos felmérés
1.1 Faláttörés
1.2 Kondenzvíz
1.3 Megközelíthetőség
1.4 Rendeletek, szomszédok
1.5 Árajánlat
2. Átgondolt tervezés
2.1 Helyigény
2.2 Csövezés
2.3 Elektromos betáplálás
2.4 Komfortérzet
3. A szerszámok minősége
4. Igényes munkavégzés
5. Rendelkezésre álló idő


Alapos felmérés - milyen akadályok merülhetnek fel?

Minden ingatlan, minden telepítés különbözik, még a legegyszerűbbek is. Ennek megfelelően figyelembe kell venni az ingatlan szerkezetét, a falakban vezetett csatornákat, a helyi rendeleteket, a szomszédos épületeket. Ezeken múlik hogy a klíma biztonságosan és megfelelően működjön, a beszerelés károkozás nélkül történjen, a helyi közösségel egyetértésben. A klímaszerelésen túl magasépítő technikusi és villanyszerelői tapasztalattal, valamint józan ésszel igyekszünk megtalálni minden esetleges probléma megoldását. 

Faláttörés

A legfontosabb szempont, hogy a kültéri és beltéri egység között egy 55 milliméteres lyukat kell a falba fúrnunk. Az épület-szerkezeti ismeretek, a pontos kimérés sokat segítenek az optimális fúrási hely megtalálásában. A legtöbbször fellépő probléma a szabálytalanul vezetett elektromos kábel, ami néha egy kis plusz villanyszerelést jelent számunkra. Előfordulnak furcsa falazási megoldások, amiket természetesen nem láthatunk. A fal nagymértékű sérülésének elkerülése érdekében a falat kétoldalról elő szoktuk fúrni.

Kondenzvíz

Gondot okozhat a beltéri egységtől való kondenzvíz elvezetés. Időnként nehéz olyan helyet találni ahova csöpöghet a kondenzvíz, máskor a megfelelő lejtés biztosítása ütközik nehézségekbe. Általában létezik valamilyen megoldás, de futottunk már extrém esetekbe is.

Megközelíthetőség

Akadálynak számít a megközelíthetőség, kültéren és beltéren egyaránt. A magasan levő, ablakból nem hozzáférhető kültéri szinte biztosan kosaras emelőt igényel. A beltéri egység szerelhetősége is nehezebb egy lépcsőfordulóban, ezt nem is szoktuk ajánlani. Az is akadály, ha hosszú útvonalon kell gyalogosan behordani az eszközöket, vagy a IV. emeletre lift nélkül.

Szomszédok, helyi rendeletek

Egy esetleges műemlékvédelmi besorolás, vagy szomszédok jogos érdeke mind módosíthatják a lehetőségeket. Ezekben az esetekben a tulajdonos kötelessége az utánajárás, utóbbi esetben ésszerű ötletekkel mi is segítünk.

Pontos árajánlat

Mindent figyelembe veszünk és az alapján adunk egy pontos árajánlatot. Igyekszünk úgy kialakítani az árat, hogy vásárlóink is megelégedjenek vele és mi is minőségi, kapkodásmentes munkát tudjunk végezni.


Átgondolt tervezés - hova tegyük az egységeket? 

A klímák elhelyezésénél a legfontosabb hogy elegendő hely legyen az egységek telepítéséhez, valamint hogy megfeleljenek a körülmények a kültéri és beltéri összekötéséhez. Ezután következnek a komfort szempontok, a tervezett funkció tökéletes teljesítése.

Helyigény

A beltéri egységek levegőbeszívása felül történik. Ehhez biztosítanunk kell 10-15 centiméter helyet a plafontól, ez általában kizárja az ablak fölé való telepítést. Kifújásnál természetesen akkor tudja szépen keringetni a levegőt ha nincs előtte-alatta semmilyen bútor, akadály. Az az optimális ha hosszan tud kifutni a levegő.

A kültéri egységet a szabadban helyezzük el, falon, földön vagy tetőn. A kültéri felett is szükségünk van minimum 15 centiméter helyre, mögötte minimum 20 centiméterre. Kerüljük hogy falakkal legyen körbevéve. Ennek oka egyrészt a megfelelő levegőáramlás biztosítása, másrészt a zajhatás csökkentése.

Csövezés

A kültéri és beltéri egység összekötése két rézcsővel és villamos kábellel történik. Az összekötés történhet falban vezetve vagy fali csatornázással. Ennek a vonalvezetésében nem lehetnek akadályok. Kivezetjük továbbá a beltéritől a kondenzvizet, ugyanott vagy más irányban. A kondenzvíz csövének lejtésre van szüksége, ha ez nem biztosítható akkor vízszivattyút kell beépíteni. A szivattyú és a klíma között mindig lesz valamennyi pangó víz ezért ezt az opciót kerüljük ha lehet.

Elektromos betálpálás

Ne felejtsük el, hogy klímánk elektromos árammal működik - a faláttörés közelében szükség vagy egy konnektorra vagy villamos szerelődobozra. A bekötés történhet dugvillás csatlakozással vagy megszakítás nélkül, közvetlen bekötéssel. Az igényelt Amperszámot általában feltüntetjük a termékadatlapon. Példaként 3.5kW esetén ez maximum 10 A, felette 15-18 A is lehet, egy fázison. Előírás klímánként a külön kismegszakító és Fi relé, valamint a földelt csatlakozás, melyről megrendelő gondoskodik. Igény esetén a villanyszerelési munkákat is vállaljuk. 

Komfortérzet és megfelelő működés

Hogyan érdemes elhelyezni a klímát komfortérzet szempontjából? Természetesen fontos hogy olyan irányba fújjon amivel biztosítja a megfelelő temperálást. Ha kevésbé fontos a hatékonyság és több helyiséget hűtenénk, érdemes a közös ajtó felé néznie. Vigyáznunk kell viszont a huzathatással - ahol sokat tartózkodunk, oda ne irányítsuk a kifújást.


A szerszámok minősége

Több tucat szerszám van amik a szép és tiszta munkát segítik, és sok olyan szerszám ami a megfelelő beüzemelést támogatja. A nyomáspróba, vákuumozás, pontos mérés mind szükséges egy hosszú távra tervezett klíma beüzemelésekor. A rézcsövek minősége és a jól elkészített kötések alapvetően befolyásolják a kompresszor élettartamát. Ezeket a követelményeket csak felső kategóriás eszközök tudják maradéktalanul teljesíteni. Cégünk a Testo, Rothenberger, Refco eszközeit használja, rézcsövekből a minőségi olasz csöveket telepítjük.


Igényes munkavégzés - szándék a helyes megvalósításra

Érdekes információ, hogy a klímák meghibásodásának 99 százaléka szerelői hibából fakad. Természetesen az ember hibázhat, ezt el kell ismerni és vállalni a felelősséget. Nem mindegy viszont hogy üzemszerűen vagy elvétve hibázik valaki. 

A klímaszerelés alapszinten viszonylag könnyen, 2-3 év alatt elsajátítható ismeretekből áll, de a gyakorlatban számos variáció lép fel amik tapasztalatot és odafigyelést igényelnek. A tapasztalatból adódó szakértelem az egyik fele az elvégzett munka minőségének. A másik fele a szándék a helyes megvalósításra. A kettő együtt ér valamit. A cél pedig hogy a készülék jóval túlélje a garanciaidőt és valóban szerethető, gazdaságos befektetéssé váljon. 


SPLIT KLÍMA SZŰRŐBETÉTEK

Országos kiszállítással!

Rendelkezésre álló idő

Sokan úgy vállalnak munkát hogy három óra jut egy klíma telepítésére. Ez olyan kapkodásba torkollhat ami a minőség rovására mehet. Mi mindig hagyunk annyi időt a szerelésre, hogy szép és igényes munkát tudjunk átadni.

Alapelvünk, a másik ember otthonára való odafigyelés megköveteli hogy rászánjuk a szükséges időt a szerelésre. Néha kétszer is át kell gondolni mit csinálunk hogy ne fúrjunk bele valamilyen veszélyezetett csőbe, vagy hogy ne lökjünk le a falból egy 20 centiméteres vakolatot. Ezek a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhatnak, de szeretnénk hogy a megfontoltság mindig adott legyen. Ennek megfelelően tesszük a legjobbat ami tőlünk telik.