website

klíma tisztántartása -

Hogyan tartsuk tisztán klímánkat?

Négy karbantartási módot részletezünk melyből három könnyedén elvégezhető szakember nélkül is, a negyedikben pedig számíthat ránk.

1. Megoldandó probléma - a kondenzvíz
2.1 A szűrő tisztítása
2.2 Heti egy szárítás
2.3 Fertőtlenítés házilag
2.4 Profi klímatisztítás
3. Miért nem elég a habos klímatisztítás?
4. Előkészületek
5. Árak

Megoldandó probléma - a kondenzvíz

Amikor hűtünk a klímával, a beltéri egységben nedvesség keletkezik; fűtéskor nincs ilyen probléma. A beltériben keletkező, pangó nedvesség ideális körülményt teremt veszélyes kórokozóknak. Ezek lehetnek gombák, penész, vírusok és baktériumok. A beltéri egység koszolódása nem játék: a lakás teljes levegőmennyisége érintkezik a fertőzött felületeivel.

Betegségek amiket az elkoszolódott klímahasználat okozhat

  • A gombásodás következtében könnyen kialakulhat allergia, vagy aktiválódhat már meglévő allergiánk.
  • A következő, komolyabb lépcső az asztma. Mára bebizonyosodott hogy az elhanyagolt klíma akár ennek kialakulásában is szerepet játszhat.
  • A legveszélyesebb lehetséges probléma a legionella baktérium. Ellene mi is  HEPA légzésvédővel védekezünk klímatisztítás során. A legionella akkor veszélyes az emberre ha a vízpermettel a tüdőbe kerül. Ilyenkor tüdőgyulladást és számos egyéb tünetet okozhat. Kezeletlen beteg életveszélyes állapotba is kerülhet. Az egészségügyi intézmények, szálláshelyek és fürdők rendszeres mintavételezéssel kötelesek figyelni a legionella esetleges megjelenését. 

Tehát figyelembe véve a kockázatokat a célunk az, hogy tisztán tartsuk a beltérit. Ez egy kis odafigyeléssel elérhető. 


SPLIT KLÍMA SZŰRŐBETÉTEK

Országos kiszállítással!

1. A szűrő kitisztítása

A legegyszerűbb feladat: a beltéri egység szűrőjét a fedél felnyitása után könnyedén eltávolíthatjuk és tus alatt átmoshatjuk. A burkolat oldalán kis vájatok vannak, ezeknél magunk felé rántva felnyitható az ajtó. Mögötte található a szitaszűrő amit ki lehet csúsztatni. Érdemes havonta ránézni. Az elkoszolódott szűrő rontja a hűtési teljesítményt és porolja a levegőt, valamint ennek felületén is megtapadhatnak kórokozók.

A beltéri egység szűrője elkoszolódva

2. Heti egy szárítás

Ma már sok gép tudja a szárítás funkciót, de ha lelkiismeretesek akarunk lenni, akkor hetente egyszer bekapcsoljuk a gépet fűtésre, 15-20 perc időtartamra. Igen, tudjuk..melegben fűteni, nem nagy élmény. Az energiapocsékolás sem öröm. De ez a legjobb megoldás, ami ellehetetleníti a kórokozókat, mert a gép a melegtől teljesen kiszárad. Ezzel egy nagyobb karbantartás intervallumát akár megduplázhatjuk!


3. Fertőtlenítés házilag

Gyors megoldás a 2.000 Forint körül kapható klímatisztító hab vagy bármilyen felületfertőtlenítő, kézfertőtlenítő spray. Érdemes befújni vele felül a lamellák közé illetve alulról felfújni a mókuskerékre. A jobb szélen levő elektromos bekötésekre vigyázzunk. Alapvetően gombamentes, szagmentes készülék ideiglenes fertőtlenítésére alkalmas. A nagymosás intervallumát ez a megoldás is kitolja tehát megéri vel foglalkozni havonta legalább egyszer.


4. Profi klímatisztítás - a klíma mosása

A fentiek segítenek hogy megnöveljük a nagytakarítás intervallumát. Az időtartam függ a fentiek betartásától, az igénybevételtől, a környezeti levegőminőségtől. 1-2 év alatt viszont legombásodik minden hűtésre használt klíma. Ilyenkor nincs más megoldás, mint egy alapos átmosás. 

A legveszélyeztetettebb terület a légkondi beltéri egységének ventilátora vagy másnéven a mókuskerék. Ennek állapotát könnyen ellenőrizhetjük: a légterelő alatt általában van egy rés ahol lámpával beláthatunk a mókuskerékre. Kapcsoljuk ki a gépet hogy ne mozogjon a kerék és nézzünk be. A gombásodást a szürke lapátok, rosszabb esetben egyenetlen, vastag szennyeződések jelzik. Bármit látunk ami eltér a műanyag lapátok gyári állapotától, 99% hogy penészes a készülék.

A profi klímatisztítás menete:

  • Szétszedjük a beltéri egységet, 
  • belső részeit nagynyomású vízsugárral átmossuk;
  • speciális klímatisztító folyadékkal fújjuk be a készüléket.
  • 15-20 perc fertőtlenítés után a gépet 15 baron újra átmossuk.
  • Ellenőrzünk minden belső alkatrészt hogy penészmentes-e.
  • A levett műanyag alkatrészeket is megtakarítjuk a szűrővel együtt.
  • Szükség esetén a kültéri egységet is átmossuk.

A tisztítás időtartama 40-80 perc.

 



Miért nem elég a habos klímatisztítás? 

Legtöbbször akkor hívnak minket, amikor a klíma már használhatatlanná vált a szaga miatt. Rosszabb esetben még mindig használják, állandó légúti panaszokkal küszködve. Ilyenkor már többszöri habos tisztítás után van a készülék. Ezek a problémák a mosás után teljesen megszűnnek.

Az ok nagyon egyszerű. Az általunk végzett klímatisztítás során a nagynyomású vízsugár felszaggatja a lerakódásokat. Ez a művelet habos tisztításnál teljesen kimarad. A hab nem tudja fellazítani a gombatelepet. Ha fel is lazítaná, az öblítés hiánya miatt pedig nem jönne ki a készülékből. A penész és gomba benne marad a készülékben, és ezekkel a felületekkel érintkezve van átforgatva a lakás levegője.


Előkészületek

  • Kérjük a munka elvégzése érdekében tegye létrával elérhetővé az egységeket.
  • Kültéri kapcsán előre tudnunk kell annak megközelíthetőségét.
  • A tisztítás során vigyázunk otthonára, de elektromos készülékek nem lehetnek a berendezés alatt.