website

Daikin Comfora teszt

comfora vs sensira, daikin klíma teszt, daikin klíma vélemény, klíma fogyasztás -

Daikin Comfora teszt

Elérkezett az idő hogy felrakjak magamhoz egy Daikin Comfora FTXP35M készüléket. Vélemény.

Dizájn

A készülék nincs túlcsicsázva, szerintem elegáns. Van benne egy kis görbület de egyébként sok sík felszínnel rendelkezik. Mindig szerettem a szögletes formákat, éljenek a 90-es évek autói. Ennek a szögletességnek az előnye hogy ha csatornát kell felrakni a csövezéshez, a csatorna és a készülék találkozása sokkal szebb lesz mint a tekert felületű kínai gépeknél. 

Hőmérséklet kijelző nem jutott a beltérire, így csak a távirányítóról tudjuk, mire van beállítva. Van olyan helyzet amikor ez kényelmetlen, általában nincs jelentősége.

Érdekes, hogy a Daikin készülékek pár millimétert elállnak a faltól és ez nem véletlen: a tervezés során így gondolták plusz szellőzéshez juttatni a klímát. Viszont ha nem sík a fal, rögtön 6-7 milliméter lesz belőle ami szerelőként igen kellemetlen.

Minőség

Minőség kapcsán a műanyagokat, villamos bekötési pontokat, szerelési helykínálatot szoktam vizsgálni. Ezután jön a működés, a zajkeltés.

A műanyagok lágyak, finomak mégis erősek. Érződik hogy drágább anyagból van, ezt a legtöbb gyártó valamiért nem tudja reprodukálni. A burkolat patentjai könnyen bonthatóak, ez a klíma nem fog széttörni 10 év múlva egy karbantartás során. Némelyik kínai gépnél szívroham kerülgeti az embert olyanokat reccsen, itt nem lesz ilyen probléma.

A bekötési pontok stabilak, ez ebben a kategóriában elvárható. A villany könnyen szerelhető és minden kényelmesen elfér - ez már nem mindig jön össze a konkurenseknél.

Működési zajok tekintetében a Daikin mindig élen járt. A Daikin Sensira is egy halk kültérivel és halk beltérivel rendelkezik, de a beltériben néha hallunk apró neszeket. A Comforánál eddig nincs ilyen tapasztalatunk, összességében halkabbnak tűnik.

Zajkeltés a téren már a kínai klímák is sokat fejlődtek de az évek múltával sajnos sok márka elvérzik.

Funkciók

A japánoknál a funkciók mindig szűkebbre vannak szabva mint a kínaiaknál. Egy 100 éves gyártónak nincs szükségre parasztvakításra hogy eladjon. Amit a gyakorlatban hiányolunk de néha jól jönne, az a termosztátként működő távirányító. A Daikin erre egy igen borsos árú vezetékes fali termosztátot kínál.

A készülékhez alapból nem jár wifi modul de képes a fogadására. A Daikin applikáció kompatibilis a Google és Amazon hangvezérléssel. Ha lesz egy kis időm, tesztelem.

A légterelő lamella nemcsak függőlegesen hanem vízszintesen és képes mozogni, ez sok esetben hasznos tud lenni.

Az automata üzemmóddal gyakorlatilag egész évben nem kell a klímához nyúlnunk, kiválasztja hogy fűtsön vagy hűtsön a megadott hőmérséklet tartásához.

Az Econo üzemmód korlátozza a maximális áramfelvételt így gyengébb hálózatokon is tud működni a készülék, igaz gyengébb teljesítménnyel.

Vannak a készülékhez levegőszűrő betétek amik jól szűrik a vírusokat és baktériumokat. 

Fűtés

Mindig elmondom az ügyfeleknek: attól hogy az Obi-ban kiírják egy klímára hogy hűtő-fűtő, attól ez még csak korlátozottan lesz igaz. A technológia valóban tudja mindkét üzemmódot de egy alapgéppel +5C alatt jönnek a bajok. Olyannyira lecsökken a fűtési teljesítménye hogy egyszerűen nem köhög ki magából elég meleget.

Az elmúlt években jelentek meg a "téliesített készülékek". Csepptálcafűtés (kínai vonalon), nagyobb hőcserélő felület, fűtésre optimalizált szabályozás. Ezek már valóban képesek végigfűteni a telet. De mi a helyzet Daikin fronton?

A Daikinnál a fűtésre ajánlott készülék a Daikin Perferával kezdődik ami -20C fokig fűt. Léteznek továbbá olyan továbbfejlesztett Daikin klímák amik többsoros hőcserélővel vannak szerelve extrém fűtési teljesítménnyel: a Comforából is van ilyen FTXTP néven. Ezek ára kb. 2-3x szorzóval kerül megállapításra az alaptípushoz képest. Annyi pénzből már inkább nyaral egyet a család. Viszont jó hír, hogy az alapgépekkel is jó tapasztalatunk van. Ilyen a szintén tesztelt Sensira és a Comfora.

A Daikin készülékeiben nincs csepptálcafűtés. Az olvadékvíz kifolyását hővisszavezetéssel oldják meg és tökéletesen működik. Ha a téli cseppvizet el kell vezetni, akkor sajnos plusz megoldásokat igényel a helyzet.

A Comfora nem fűtésre optimalizált gép. Ennek ellenére van olyan ügyfelünk aki egy 3.5kW Comforával -6C fokban befűtött egy 80 négyzetméteres, jól szigetelt és optimális elrendezésű (!) házat. Optimális elrendezés alatt azt kell érteni hogy a nappaliból fűtünk és a fújás irányában van minden szoba ajtaja, kb. 5 méterre. Szóval az ilyen eredmények azt mutatják, a Comfora kiválóan fűt - bizonyos hőmérsékletig. Jelenleg Magyarországon kb. 40 olyan napra számíthatunk télen amikor -5C köré megy a hőmérséklet, ebből 5-8 napon szokott -10C alá menni. A -10C már jelentős teljesítményromlást eredményez a klímáknál, ilyenkor kb. fele teljesítményt szoktak leadni, melynek eredményeképp bizony fel kell öltözni. Efölött viszont egy ilyen gép is szuperül működik. 

Fontos: mindig törekedni kell arra hogy a nagyobb helyiségből hűtsünk/fűtsünk, akkor működik a legjobban. Itthon most pont ennek az ellenkezőjét tesztelem, mert sokszor felmerül kérdésként. A saját Comforámat egy folyosóra raktam ahonnan két szoba fűtésére fogom használni. Fogyasztás, eredmények később. 

Energiafogyasztás

A fórumokon érdekes olvasni a mélyebben érdeklődő felhasználók tapasztalatait. Szoktak megosztani mérési eredményeket és nagyon úgy néz ki, hogy egy japán és egy kínai gép hiába rendelkezik azonos energiaosztállyal, a japán kevesebbet fogyaszt.

Nálunk 1 hónapja van fent a gép, csúcson járatva a hűtést eddig 460W volt a legnagyobb fogyasztása. A fűtést még nem volt lehetőség tesztelni. Meglátjuk mit hoz a jövő, a cikket bővíteni fogom az eredményekkel.

A készülék a teszt erejéig szándékosan nagyon rossz helyre lett telepítve: egy 8 négyzetméteres folyosóról temperál két 16 négyzetméteres szobát. Ez jelentős fogyasztásnövekedést eredményez.

UPDATE 1: 2022. nyarán, augusztus végéig 120kWh fogyasztást produkátunk, 40m2 területet 25C fokra temperálva, szigetelés nélküli 44-es fallal, 27cm födémszigeteléssel.

UPDATE 2: 2022. ősztől 2023. május 1-ig a készülék 860kWh-t fogyasztott, a legkevésbé sem optimális, folyosóra történt elhelyezéssel, végig 25C-re állítva! Jó elhelyezéssel elég lett volna 22C-re állítani amivel rengeteg energiát spórolhatunk. Ezért nem ajánljuk a folyosóra telepítést!

Daikin Comfora fogyasztás mérés

Ár/érték

A Daikin Comfora a felső-középkategóriába lett árazva. Tapasztalatunk szerint a hasonló árú japán készülékeknél kedvezőbb választás. Árkategóriájában kínai versenytársa a Gree Amber Royal, ami -30C fokig tud fűteni, egyetlen hátránya hogy a beltérije hangosabb.

Figyelembe véve hogy milyen minőséget kapunk a Comforával, ár/érték arányban nálunk minden tekintetben elöl szerepel. A Daikin már bizonyított így hosszú élettartamra és hosszútávú csendes működésre számíthatunk.

DAIKIN COMFORA

Klímaszereléssel Budapesten és Kecskeméten! +36204980815

Kinek ajánljuk a Daikin Comforát?

A Comfora azoknak lehet jó választás, akik nincsenek elveszve a búcsús fények világában és egy visszafogott, végtelen halk és megbízható japán készülékre vágynak hűtésre és - kompromisszumokkal - fűtésre.

Dizájn: 
Minőség: ⭐⭐⭐
Komfort: 

Fogyasztás: ⭐⭐⭐⭐

Ami tetszik

  • igazán csendes működés
  • elegáns dizájn
  • jó fogyasztás

Ami nem tetszik

  • a távkapocs nem termosztátos
  • faltól eláll a beltéri

Értékelésünk: 

 

A Daikin Comfora készülék megvásárolható webáruházunkban.