klíma kiválasztása -

Milyen klímát vegyek?

A megfelelő komfortot biztosító klíma kiválasztásakor több tényezőt is érdemes figyelembe venni. Természetesen megfelelően kell méretezni a teljesítményt a klimatizálandó területhez. Szükségünk lehet továbbá olyan plusz szolgáltatásokra is melyek egyedi igényeinkhez igazodnak. Azt is el kell döntetnünk, mekkora anyagi ráfordítást szánunk a célra, figyelembe véve adott árkategória várható megbízthatóságát. Az eligazodásban igyekszünk most segíteni.

Egyes készülékeinkről tesztet is olvashat ahol egy-egy légkondi használhatóságát vizsgáljuk.


1. Méretezés - mekkora és hány klímára van szükségem?
2. Szolgáltatások - mire van szükségem?
3. Mono split vs multi split - mikor melyik?
4. A klímák várható élettartama és megbízhatósága


Méretezés - mekkora és hány klímára van szükségem?

Több szoba temperálása

Alapvetően a klímák tagolatlan terekben tudnak a legjobban működni. Minden akadály nehezíti az egységes hőérzet kialakulását. Ha több szobát szeretnénk temperálni, akkor például egyetlen nagyobb teljesítményű klíma nem fogja ugyanazt nyújtani mint két kisebb teljesítményű klíma.  Természetesen köthetünk kompromisszumot, és ez hűtésnél kisebb rizikó: a hideg levegő lefelé száll ezért egész könnyen "szétszalad" a lakásban. A különbség viszont több fokos lehet, de a kánikulától legalább megszabadulunk. A méretezésnél érdemes arra is figyelni, hogy alacsony belmagasságnál (3 méter alatt) egy 5kW-os gép erős huzatot generál.

Ha hűtésen és őszi rásegítésen kívül télen is szeretnénk fűteni légkondicionálónkkal, komolyra fordul a helyzet. Ilyenkor már gondos tervezést igényel a kiépítés, figyelembe véve az épület hőigényét és a klímák valós fűtési teljesítményét. Ebben természetesen segítünk. A klímafűtésről külön cikkben olvashat.

A megfelelő teljesítmény kiválasztása

Általában igaz a következő méretezés:
2.5 kW 25 négyzetméterig,
3.5 kW 25-40 négyzetméter között,
5 kW 40-60 négyzetméter között, 
7 kW 60-85 négyzetméter között.

Ezt módosíthatja például
- a rossz energetikai osztály (pl. B30 tégla épület szigetelés nélkül),
- az északi (fűtés) / déli fekvésű (hűtés) szoba,
- a tetőtér és falak hőterhelése,
- a közeli lépcső, 
- a jelen levők száma,
- az elérendő hőmérséklet.


Szolgáltatások - mire van szükségem? 

A számunkra legjobb klíma szubjektív szempontok alapján választható ki. Érdemes papírra vetni, mit szeretnénk a klímánktól.

El kell döntenünk, télen akarjuk-e fűtésre használni.

Energiahatékonyság: egy A++ vagy A+++ gép éves áramfogyasztása között hűtésben van kb. 3-5.000 Ft különbség. Fűtésben ez a különbség évi 5-10.000 Forint is lehet / klíma. Mindez nagyban függ az ingatlan energetikai állapotától. Rosszabb hőmegtartó képesség esetén jobbn megéri gazdaságosabb klímát venni. A kérdés hogy milyen energiahatékonyságra áldoznánk?

A hangerő ipari környezetben nem számít, talán a lakóingatlan egyes részeiben is elfogadható egy picit hangosabb klíma. Ha viszont fontos a csendes működés, akkor tudnunk kell, hogy az árkategória növekedésével (általában) halkulnak a gépek. Nem csak a beltéri egységre gondolva, de a kültéri hangereje is fontos lehet a szomszédok és a saját pihenésünk miatt is.

Wifi - sokan kihasználják, sokan nem, sokan úgy gondolják hogy nem és aztán mégis. 

További szolgáltatások: temperáló fűtés, oldalirányú motoros légterelés; szűrők, amiktől nem lesz légtisztító a klíma, de hátha jó valamire; léteznek csökkentett légáram érzetet segítő klímák a magasabb árkategóriákban.

A funkciókban való tájékozódást segíti erről szóló cikkünk, de kérheti szakembereink segítségét emailben, telefonon vagy chaten. Honlapunk keresőjében szűrhetőek a termékek funkciók alapján. A termékadatlapon olvasható ajánlások segítségével is közelebb kerülhet a megfelelő döntéshez.


Mono split vs multi split - melyiket érdemes?

A multi split klíma lényege hogy több beltéri csatlakoztatható egy kültérihez. Nagyjából ugyanazt hozza mint a mono split rendszer, csak kint kevesebb helyet foglal. Bentről viszont minden beltéri egységtől ugyanahhoz a kültérihez kell kimennünk a csövezéssel, körbe a lakáson.

A multi split előnyei: 

1. Egy kültérivel sokkal esztétikusabb a rendszer megjelenése.
2. Ha nem fér több kültéri, mindenképp ez a nyerő választás.

A multi hátrányai:

1. Leginkább hűtésre valók. A megfizethető multik csak átmeneti fűtésre alkalmasak.
2. Minden beltéritől ugyanahhoz a kültérihez kell kimennünk, a sok csövezés pedig jelentősen drágítja a szerelést.
3. A készülékek jelentősen drágábbak a mono split klímáknál.
4. Több kis gép üzembiztosabb mint egy nagy.


A klímák várható élettartama és megbízhatósága 

Ami elromolhat, el is romlik, ez természetesen a klímákra is igaz. Nem mindegy azonban hogy milyen arányban léphetnek fel problémák. A középkategóriától, használattól függően de elvárhatunk akár 10-15 év működést. A csúcsgépek pedig reményeink szerint ütött-kopott kültérivel, elöregedett beltérivel teszik majd a dolgukat akár 20 év múlva is. Ez persze előfordulhat a noname géppel is. Ami a mi szempontunkból most fontos, az a kockázatbecslés. Nézzük meg, hogy melyik kategóriában mire számíthatunk, mik befolyásolják egy klíma megbízhatóságát.

1. Noname márkák

Egy-egy "noname", OEM márka általában egyetlen importőrhöz köthető. Az európai importőr cég létrehoz egy márkanevet, és Kínában a számtalan gyár egyikéből megrendeli hozzá a készüléket. Ezek el tudnak sülni jól és rosszul is.

Jól sülhet el, ha egy "jó" gyárban gyártják a készüléket és az importőr nem vált gyárat. Ilyenkor kialakulhat egy egész megbízható kis márka. A gyárak váltogatása esetén viszont nemcsak a minőséggel lesz probléma, hanem az alkatrész-utánpótlással is, amivel lehet hogy csak a garanciaidő lejárta után szembesülünk.

A döntéshez szükséges információk sajnos nagyon-nagyon nehezen hozzáférhetőek. Amit tudunk, hogy a klíma szakma a mai árakon egy 3.5kW-os hűtésre szánt klíma belépő szintjét kb. 170.000 Forint környékére teszi. Ez alatti árfekvésű gépekre még szerelőt is nehéz találni, és nem véletlen. Mindkét félnek érdeke, hogy a készülék jól működjön. Az alsó kategóriában rengeteg idő megy el a garanciális problémákkal, ügyintézéssel. 

2. Háztartási eszközöket gyártó cégek klímái - ismert név, biztos jó!?

Amikor egy széles termékskálával rendelkező gyártó belép egy új piacra, mik a lehetőségei? Vagy kifejleszt egy terméket, vagy megvásárolja valakitől és felcimkézi.

  • Saját fejlesztés esetén azt látjuk, ez önmagában még nem garantálja a minőséget. Meghibásodási arányban például évekig csalódást okozott a Samsung. Ezzel szemben viszont pozitív példa az LG.
  • Mi történik akkor, ha ezek a nagy cégek kínai alvállalkozókkal gyártatják a klímájukat? Legjobb esetben lesz egy elavult, kifutott Midea vagy Gree klímánk, kedvenc márkánk cimkéjével, árazásával. Ebben a csónakban evez a Whirlpool, vagy pl. a Bosch is.

3. A hűtéstechnika vezető cégei - Kelet-Ázsia

A klímatechnika Japánból indult, Kínában pedig sikeresen utánamentek a technológiának. A kínai gépek uralják a piacot és ez nem is olyan meglepő. Mostanra nagyot fejlődött a megbízhatóságuk. Ha összeszerelési minőségben általában nem is érik el a japán szintet, ezt széles körű szolgáltatásokkal kompenzálják.

Bármit választunk, szokjuk a gondolatot: hűtésre szinte bármi jó, de ha januárban fűteni szeretnénk vele, kb. 350.000 Forint alatt jönnek a kompromisszumok: zajos kültéri, hidegben túl nagyot csökkenő fűtési teljesítmény, rövidebb élettartam.

Alsó kategória: hosszú távú működés, kompromisszumok

Belépő szintnek a SYEN és POLAR klímákat tartjuk raktáron. Igyekeztünk a középkategória alsó képviselőjeként is olyan márkát választani amit nyugodt szívvel ajánlunk megbízhatóság terén. A felsőbb kategóriánál butább a szabályozhatóság, kicsit többet fog fogyasztani, valamivel hangosabb, de jól működik. A Polar hazai vonatkozású klíma, megfelelő alkatrészutánpótlással, főleg Gree alkatrészekből összerakva míg a Syen a Gree saját gyárában készül al-márkaként.

Középkategória: bővülő szolgáltatások, tűrhető fűtési teljesítmény

A következő lépcső nálunk a MIDEA. Kevés velük a baj, az elmúlt években már eltűntek a régi gyermekbetegségek. Sok szolgáltatást nyújtanak, a márkás termékek között igen jó áron. Téliesített gépei képesek önálló fűtésre, kellő túltervezéssel. A Midea Breezeless klíma képes huzatmentes működésre is. A Midea a középmezőnyben versenyez. 

GREE is egy kínai tech-óriás. Pár éve egy sikeres együttműködés során elleste az egyik legmegbízhatóbb klímagyártó cég, a Daikin minőségellenőrzési rendszerét. Ez nagy ugrás volt a megbízhatóság terén, erősen szorítja a japánokat. Öröm Gree klímát eladni és kereskedőként nyugodtan aludni. A Gree Pulse szérián csak ámulunk: ilyen áron ilyen minőséget még nem láttunk. Nagyon kedvelt típus a Gree Comfort X is kizárólagos fűtésre, bár a ventilátor hangereje miatt inkább a drágább Gree gépeket ajánljuk. Ilyen pl. a G-Tech valamint az Amber Royal ami már a felső-középkategóriában evez - utóbbi fűtésre abszolút kedvenc az összes klíma közül, ebben az árban ez a minőség ajándék!

A HISENSE céggel teljes a kínai lista, szintén saját fejlesztésű klímákkal, megbízható működéssel. Az ECO Smart széria az alsó árkategóriában versenyez, az egyszerűbb anyagokért és szerelési minőségért cserébe halk és megbízható. A Hisense Energy SE téli fűtésre és ionizátoros légtisztításra is alkalmas. A Hisense Energy Pro szintén jól fűt, ráadásul A+++/A+++ hatékonysággal, ehhez képest nagyon jó áron.

Az LG egy olyan mammutcég amelyik minden ágazatban tartani tudja a minőséget. Klímái lefedik a piacot az alsó kategóriától a felső kategóriáig. Készülékei csendesek, dizájn terén egyediek, fejlesztéseivel igyekszik kitűnni a konkurensek közül. 

Felső kategória - örök élet?

A felső kategóriás klímák nem azért drágák mert nagyobb haszonkulccsal dolgoznak a gyárak. A minőségi különbség ekkora, ami lehet hogy 10 évet jelent élettartamban. Klímaszerelő -és értékesítőként érdekünk lenne a garanciaidőt éppencsak túlélő, olcsó gépeket ajánlani - főleg hogy az árrés egy drága gépen sem több. Mégsem így teszünk. Igyekszünk emberként a legjobb tanácsot adni az érdeklődőknek. Azt viszont tudni kell, hogy a felső kategóriás márkák középkategóriás belépő klímái középkategóriásak :)

Csúcsgépként a drágább Gree gépek mellett elsősorban a japán DAIKINT tartjuk. A Daikin belépő szintje a Daikin Sensira, ami szolgáltatásban gyengébb a kínaiaknál (pl. nincs alapból wifi), de magasabb ventilátor-fokozaton is viszonylag csendesen működik a beltérije. Aztán árban mehetünk fentebb a még ésszerű kategóriába, ahol jelentősen kibővülnek a szolgáltatások. A Comfora egy igazi nagyágyú minőségben, ár/érték arányban. Fűtésre sokan használják. Innen a Daikin Perferához vezet az út, melynek ára még megmagyarázható otthon. A Daikin Stylish vásárlása esetén viszont már nem mossuk le magunkról hogy elsüllyedtünk az anyagiakban való boldogságkeresés mocsarában, pedig műszaki szempontból vannak érveink. De ezt az asszony már úgysem érti. Az Ururu Sarara klímáról már végképp nincs mit mondani neki egymillióért. Itt már csak az segít ha külön számláztatjuk a beltérit és kültérit hogy csak az egyik bizonylatot mutassuk meg otthon.

A felső kategória nem teljes a MITSUBISHI megemlítése nélkül. A Daikinnel egy csónakban eveznek, hosszú várható élettartam, gondtalan működés jellemzi gépeit. A garanciális ügyintézés kicsit nehézkes, de a minősége miatt telepítjük.

Több évtizedes viszonylatban bizonyítottak a FUJITSU klímái. Mindig öröm amikor régi készülékekhez hívnak karbantartásra: tizen éves gépek működnek halkan, szép a műanyagjuk, nem ropog, nem törik. Amiért még nagyon szeretjük, hogy a kisebb szobákban jobban működnek mint a kínai (és egyes japán) konkurensek. A legtöbb kínai gép nem tudja kellőképpen leszabályozni a teljesítményét, ezáltal a szoba hőmérséklete jobban ingadozik. A Fujitsuk nemcsak ezt oldják meg: a nagy mínuszokban a fűtési teljesítmény egy Fujitsu Design KG esetében több mint duplája egy kínai fűtésre optimalizált középkategóriás klímáénál. Ez azt jelenti hogy kevesebb/kisebb klímára van szükség a fűtéshez, vagy éppen nem kell rásegítő fűtés.

A PANASONIC név mindenkinek ismerősen cseng. A márkára jellemző minőség a klímáira is ugyanúgy jellemző. Stabil teljesítményt nyújtanak halk kültéri-beltéri működéssel, hosszú távú megbízhatósággal, szép dizájnnal. A tizen éves készülékei letagadhatják koruk felét. Fűtésre optimalizált készüléke például a Panasonic Nordic.

Minőséget, tudást tekintve a Toshiba még a felső kategóriába sorolható, melyet a sok szürkeimportnak köszönhetően nem forgalmazunk. 

Garancia - mire számíthatunk ha baj van?

A klíma szakmából és tapasztalatainkból származó információk alapján folyamatosan úgy alakítjuk árukészletünket hogy a szerintünk legjobb választásokat kínáljuk. Ez az, amihez a vásárló nehezen jut hozzá: a háttérinformációkhoz. A kevesebb több. A kisebb választék, pontosabb útmutatás híve vagyunk.

Ennek ellenére előfordulhatnak meghibásodások. Ilyenkor fontos, hogy a garancia könnyen érvényesíthető legyen. Cégünk ügyel arra, hogy kínálatában csak gördülékeny garanciális  ügyintézést kínáló gyártók termékei szerepeljenek, hivatalos európai importból. Felhívnánk minden érdeklődő figyelmét: a gyors garanciális ügyintézés az, amit nem kapunk meg a külföldi cégháttérrel rendelkező, közismert webshopokban.