website

klímák funkciói -

Mi micsoda? A klímák legfontosabb tulajdonságai

A klíma-katalógusokban számtalan piktogramot találunk, melyek megértéséhez igyekszünk összefoglalni őket, valamint néhány fontos kifejezést. Az ABC sorrend helyett nagyjából fontossági sorrendet állítunk.

A Daikin esetében egy külön elérhető leírást is elérhetővé teszünk.

Karterfűtés / csepptálcafűtés
Nagy hidegben csak téliesített készüléket ajánlott használni. A melegített olaj a kompresszor élettartamát növeli, a csepptálcafűtés pedig a keletkező kondenzvíz gépbe fagyását akadályozza meg. Egyes klímák enélkül is nagyon szépen fűtenek -15C fokig különböző hővisszavezető megoldásokkal, pl. a Daikin gépei.

Wifi
A készüléket irányíthatjuk wifin, és akár interneten keresztül a saját applikációjával. Ezek között vannak barátságosabb és kevésbé használható szoftverek.

I-Feel / Follow me
A távirányító hőmérővel van ellátva, gyakorlatilag termosztátként üzemel. Így a klíma egy általunk meghatározott hely hőmérséklete alapján szabályozza magát. Vigyázat, általában csak hűtésnél működik.

8C temperálás
Főleg ideiglenesen lakott ingatlanokban (pl. nyaraló) hasznos, hogy nagyon alacsony fokozaton is tud fűteni a klíma. Minimálisra csökkentett áramfogyasztás, fagyvédelem.

Különböző szűrők (cold catalyst, stb.)
A klíma porszűrő betétjére ma már számos gépnél kisebb méretű, plusz szűrőket is tesznek. Ezek csak egy kisebb felületen szűrnek, viszont előbb-utóbb átmegy rajtuk a szoba teljes légmennyisége. Létezik belőlük vírus-baktériumszűrő is. Nem moshatóak, cserélendőek. 

Ionizátor
Az ionizátor a zárt terek levegőjében levő szennyeződéseket negatív töltésű ionok előállításával megköti. Elméletileg kellemes közérzetet eredményez.

Hideg légáram védelem
A fűtés bekapcsolásakor, az üzemmeleg állapot előtt nem engedi a klíma hogy a ventilátor hideg levegőt forgasson be.

Kondenzvíz
A klímákban hűtéskor a beltéri egységben, fűtéskor a kültéri egységben keletkezik páralecsapódás, kondenzvíz. Ezek egymástól független szakszerű elvezetéséről gondoskodni kell.

Éjszakai üzemmód
Az éjszakai hőmérsékletet hűtés esetén kicsit hűvösebbre, fűtés esetén kicsit melegebbre állítja az elalvás után 1-2 órával. Csendes, kellemes komfortérzetet biztosító lehetőség.

4 irányú automata légterelés
4 irányú, széles légterelésnek nevezik amikor a légterelő elektronikusan irányítható függőlegesen és vízszintesen is. Csak hűtési üzemmódban használható ez a funkció. Így folyamatos, széles légterelés is beállítható. Ezáltal gyorsabb a hűtés; és esetleg két helyiség is kap a hidegből. 

3D légáram
Vigyázat! Néhol 3D légáramnak is hívják a 4 irányú automata légterelést, de a gyártók általában azt jelölik 3D légáramnak amikor a klíma oldalán is áramlik a levegő, tehát nincs köze a motorizált légtereléshez.

Öndiagnózis
A készülék hiba esetén leáll és könnyen értelmezhető hibakódot jelez ki, vigyázva a készülékre akkor is ha mi rontunk el valamit: például lefagyasztjuk nem téliesített készülékünket.

Intelligens leolvasztás
A klíma jegesedés elleni leolvasztását mért értékek alapján vezérli, nem pedig csak egy időintervallum alapján. Ezáltal pontosabb, minimálisan kedvezőbb fogyasztással.

Automata tisztítás
Ez az opció a beltéri nedvesedést, penész képződést igyekszik megakadályozni. Kikapcsolás után forgatja a ventilátort de sajnos a cél eléréséhez nem elég ideig.

Inverteres klíma
Ma már csak inverteres gépekkel találkozunk. Itt a hűtési-fűtési folyamatot egy pontosan szabályozható kompresszor végzi, ami tud alacsony fokozaton is működni. A régi on/off gépek mindig maximum teljesítményen működtek, szükség szerint ki-be kapcsolva, jelentős fogyasztással.

Téli szikkasztó
A kültériben télen keletkező fűtési kondenzvíz fagymentes elvezetésének egyik legjobb / leggazdaságosabb módja, ha a kültéri egységet a hőszivattyúkhoz hasonlóan kavicságyra telepítjük.

Párátlanítás
Minden klíma párátlanít hűtés üzemmódban.