website

okos otthon telepítés -

Okos otthon Kecskeméten

Okos otthon - hasznos vagy fölösleges luxus? Drága vagy megfizethető? Utólag telepíthető vagy szét kell rombolni hozzá a fél házat? Cikkünkben igyekszünk választ adni. 

1. Mit jelent az okos otthon a gyakorlatban?
2. A lustaság kiteljesedése - okos otthon a kényelemért
3. Közeledünk a racionalitás felé - hasznos okos otthon megoldások
4. Környezet-tudatosság az okos otthonban
5. Vezetékes vagy vezeték nélküli rendszer?
6. Comfortclick okosotthon rendszer
7. Összegzés


Mit jelent az okos otthon?

Az okos otthon (IoT, Internet of Things) a hagyományos elektromos háztartási eszközeinket egészíti ki apró kis vezérlőegységekkel. Így az eszközeink (lámpa, redőny, kapu stb.) akár a telefonunkkal is irányíthatóvá válnak.

- Léteznek olyan egyszerűbb eszközök amik telefonról vezérelhetőek de automatizálásra, komolyabb összehangolásra nem alkalmasak (pl. Ikea okos otthon). 

- Ezen jóval túlmutatnak a komplett rendszerek ahol egy irányítóközponton keresztül történik a vezérlés. Egy ilyen rendszer automatizálásra is alkalmas: beállíthatjuk az egész házban, hogy mikor, mi alapján és mi történjen. Szakmailag ezt hívjuk okos otthonnak.


A lustaság kiteljesedése - okos otthon a kényelemért

Hazaérkezésünkkor magától nyílik a kapu. Kigyulladnak a fények az előre beállított fényerővel, a hifi bekapcsolja a zenét. A mosógép lejártakor akár fényjelzést is kérhetünk a nappaliban. A TV bekapcsolásakor lehúzódnak a redőnyök. Ha lepihenünk, egy gombnyomással átváltunk éjszakai üzemmódra. Az ajtók bezáródnak. Reggel az előre beállított üzemmód szerint felhúzódik a redőny; megszólal kedvenc zenénk, elkészül az este előkészített kávénk. A hangulatfény színe a kinti hőmérsékletnek megfelelően változik. 

Az okos otthon tulajdonságai közül ezek azok, melyek a legkevésbé "hasznosak". Ezek a kényelemnek szólnak, mellyel élhetünk ha szeretnénk. 


Közeledünk a racionalitás felé - hasznos okos otthon megoldások

Ha nyaralunk, jelenlét-szimulációt állíthatunk be, hogy úgy tűnjön, otthon vagyunk. Az automata zárakat ellenőrizhetjük, mindent bezártunk-e. Tűz elleni védelemként azonnal jelzést küld telefonunkra a füstérzékelő. A vízszivárgás-érzékelő váratlan szivárgás esetén elzárja a vízrendszert. A CO szenzor beindítja a szellőztetést és riaszt. A kamera -és riasztó-rendszerünk a rendszerbe integrálva irányítható. 

A locsolórendszer figyelembe veszi a kinti levegő páratartalmát, a talaj nedvességtartalmát és az időjárás-jelentést. Az automata fűnyíró csak száraz füvön indul el. A kerti fények mozgásra kigyulladnak.

A lehetőségek az Ön fantáziájára vannak bízva, minden mindennel összehangolható. Segítséget nyújtunk a megfelelő rendszer összeállításában és beprogramozzuk az igényelt automatizálásokat.


Környezet-tudatosság az okos otthonban

Európában a CO2 kibocsátás nagyrészét az épületek temperálása okozza, amiben az okos fűtés képes 30%-ot spórolni. Mindezt úgy, hogy mindig a komfortérzetünknek megfelelő hőmérsékletet biztosít. Persze nem egymagunk fogjuk megmenteni az emberiséget, de képzeljük el ezt nagyban.

A fűtésrendszer az adott szoba hőmérséklet-beállítása alapján vezérli a radiátort, klímát, akár a redőnyöket. Megszűnik a déli fekvésű szobák vagy üres ház szükségtelen túlfűtése, figyelembe véve a várható kültéri hőmérsékletet, a szokásainkat, hazaérkezésünket.

Nem véletlen, hogy a közintézményekben is elkezdett terjedni az "okos" fűtés-optimalizálás. Egy közepes méretű iskola vagy nagyobb óvoda esetében a rendszer kiépítése pár napos munkát jelent és akár két-három éven belül megtérülő befektetést.


Vezetékes vagy vezeték nélküli vezérlés?

Amikor eldöntöttük hogy rendszer szinten szeretnénk okosítani ingatlanunkat, két választás tárul elénk. Az egyik vezetékes hálózattal oldja meg a telepítést, a másik rádióhullámon kommunikáló eszközökkel. 

Vezetékes hálózat

A vezetékes okos otthon hálózat jelentős bontással, sok kilométer kábelezéssel jár. Ha változtatni szeretnénk valamit a vezérlésen, akkor az megint jelentős anyagi ráfordítást jelent.

Vezeték nélküli hálózat

A vezeték nélküli hálózat utólag is telepíthető felfordulás, bontás, festés nélkül. A telepített eszközök bármikor kivehetőek, cserélhetőek. A mini vezérlők elsősorban a konnektorok, villanykapcsolók mögé kerülnek.

Fontos kérdés a rendszer biztonsága. Az ilyen hálózatok és a belső kommunikáció feltörése nem egyszerű dolog. A gyártók nagy hangsúlyt helyeznek erre, mert a hírnevük, valamint fennmaradásuk forog kockán.  

Z-wave

Ha a vezeték nélküli hálózat mellett döntöttünk, akkor érdemes olyan rendszert választani ami más gyártók érzékelőivel, vezérlőivel is bővíthető. Ma ezt a lehetőséget a Z-wave kommunikációs protokoll jelenti. Így jelentősen kiszélesednek a lehetőségeink, nagyon egyedi igényeket is kielégítve. 


Comfortclick rendszerek

A Neofabrik kft. a szlovén Comforclick vezetéknélküli rendszere mellett tette le voksát, melyhez gyártói képesítéssel rendelkezünk. A Comfortclick az elmúlt években a világ egyik vezető okos otthon gyártói közé emelkedett széleskörű és megbízható megoldásaival. 

A legjobb okos otthon rendszerek attól lesznek jók, hogy

  • stabilan és biztonságosan működnek;
  • bővíthetőek, magas szintűen kompatibilisek más eszközökkel;
  • megfelelő ügyféltámogatás jár hozzájuk könnyen elérhető szervízzel;
  • a garanciális ügyintézés gyors. 


Bármilyen márkát választunk ami ezeknek a kritériumoknak megfelel, nagyon nem lőhetünk mellé. A lényeg ugyanaz mint a klímáknál: termékminőség és ügyfélkezelés. Hazánkban ennek maximálisan megfelel a Comfortclick.


Összegzés

Mennyire hasznos az okos otthon? Az autó is tökéletesen teljesítette funkcióját 30 évvel ezelőtt, mégis számos kényelmi funkció került a járművekbe amiket szeretünk használni. Az ingatlanokban is ez a folyamat zajlik: a hagyományos távirányítókat, kapcsolókat ki fogják egészíteni ezek az eszközök. Ezzel kellemesebbé válik az otthonlét. 

Szerintünk az okos otthon mindenkinek tud olyat mutatni amit szívesen kihasznál. A reklámok azt mondják, több időnk lesz a családra, blablabla...valójában viszont egyszerűen csak szerethető, szórakoztató és a rengeteg lehetőség miatt izgalmas. 

 

Ajánlat kérése