website

okos otthon telepítés -

Okos otthon Kecskeméten

Okos otthon - hasznos vagy fölösleges luxus? Drága vagy megfizethető? Utólag telepíthető vagy szét kell rombolni hozzá a fél házat? Cikkünkben igyekszünk választ adni. 

1. Mit jelent az okos otthon a gyakorlatban?
2. A lustaság kiteljesedése - okos otthon a kényelemért
3. Közeledünk a racionalitás felé - hasznos okos otthon megoldások
4. Környezet-tudatosság az okos otthonban
5. Vezetékes vagy vezeték nélküli rendszer?
6. Fibaro okosotthon rendszer
7. Összegzés


Mit jelent az okos otthon?

Az okos otthon (IoT, Internet of Things) a hagyományos elektromos háztartási eszközeinket egészíti ki apró kis vezérlőegységekkel. Így az eszközeink (lámpa, redőny, kapu stb.) akár a telefonunkkal is irányíthatóvá válnak.

- Léteznek olyan egyszerűbb eszközök amik telefonról vezérelhetőek de automatizálásra, komolyabb összehangolásra nem alkalmasak (pl. Ikea okos otthon). 

- Ezen jóval túlmutatnak a komplett rendszerek ahol egy irányítóközponton keresztül történik a vezérlés. Egy ilyen rendszer automatizálásra is alkalmas: beállíthatjuk az egész házban, hogy mikor, mi alapján és mi történjen. Szakmailag ezt hívjuk okos otthonnak.


A lustaság kiteljesedése - okos otthon a kényelemért

Hazaérkezésünkkor magától nyílik a kapu. Kigyulladnak a fények az előre beállított fényerővel, a hifi bekapcsolja a zenét. A mosógép lejártakor akár fényjelzést is kérhetünk a nappaliban. A TV bekapcsolásakor lehúzódnak a redőnyök. Ha lepihenünk, egy gombnyomással átváltunk éjszakai üzemmódra. Az ajtók bezáródnak. Reggel az előre beállított üzemmód szerint felhúzódik a redőny; megszólal kedvenc zenénk, elkészül az este előkészített kávénk. A hangulatfény színe a kinti hőmérsékletnek megfelelően változik. 

Az okos otthon tulajdonságai közül ezek azok, melyek a legkevésbé "hasznosak". Ezek a kényelemnek szólnak, mellyel élhetünk ha szeretnénk. 


Közeledünk a racionalitás felé - hasznos okos otthon megoldások

Ha nyaralunk, jelenlét-szimulációt állíthatunk be, hogy úgy tűnjön, otthon vagyunk. Az automata zárakat ellenőrizhetjük, mindent bezártunk-e. Tűz elleni védelemként azonnal jelzést küld telefonunkra a füstérzékelő. A vízszivárgás-érzékelő váratlan szivárgás esetén elzárja a vízrendszert. A CO szenzor beindítja a szellőztetést és riaszt. A kamera -és riasztó-rendszerünk a rendszerbe integrálva irányítható. 

A locsolórendszer figyelembe veszi a kinti levegő páratartalmát, a talaj nedvességtartalmát és az időjárás-jelentést. Az automata fűnyíró csak száraz füvön indul el. A kerti fények mozgásra kigyulladnak.

A lehetőségek az Ön fantáziájára vannak bízva, minden mindennel összehangolható. Segítséget nyújtunk a megfelelő rendszer összeállításában és beprogramozzuk az igényelt automatizálásokat.


Környezet-tudatosság az okos otthonban

Európában a CO2 kibocsátás nagyrészét az épületek temperálása okozza, amiben az okos fűtés képes 30%-ot spórolni. Mindezt úgy, hogy mindig a komfortérzetünknek megfelelő hőmérsékletet biztosít. Persze nem egymagunk fogjuk megmenteni az emberiséget, de képzeljük el ezt nagyban.

A fűtésrendszer az adott szoba hőmérséklet-beállítása alapján vezérli a radiátort, klímát, akár a redőnyöket. Megszűnik a déli fekvésű szobák vagy üres ház szükségtelen túlfűtése, figyelembe véve a várható kültéri hőmérsékletet, a szokásainkat, hazaérkezésünket.

Nem véletlen, hogy a közintézményekben is elkezdett terjedni az "okos" fűtés-optimalizálás. Egy közepes méretű iskola vagy nagyobb óvoda esetében a rendszer kiépítése pár napos munkát jelent és akár két-három éven belül megtérülő befektetést.


Vezetékes vagy vezeték nélküli vezérlés?

Amikor eldöntöttük hogy rendszer szinten szeretnénk okosítani ingatlanunkat, két választás tárul elénk. Az egyik vezetékes hálózattal oldja meg a telepítést, a másik rádióhullámon kommunikáló eszközökkel. 

Vezetékes hálózat

A vezetékes okos otthon hálózat jelentős bontással, sok kilométer kábelezéssel jár. Ha változtatni szeretnénk valamit a vezérlésen, akkor az megint jelentős anyagi ráfordítást jelent.

Vezeték nélküli hálózat

A vezeték nélküli hálózat utólag is telepíthető felfordulás, bontás, festés nélkül. A telepített eszközök bármikor kivehetőek, cserélhetőek. A mini vezérlők elsősorban a konnektorok, villanykapcsolók mögé kerülnek.

Fontos kérdés a rendszer biztonsága. Az ilyen hálózatok és a belső kommunikáció feltörése nem egyszerű dolog. A gyártók nagy hangsúlyt helyeznek erre, mert a hírnevük, valamint fennmaradásuk forog kockán.  

Z-wave

Ha a vezeték nélküli hálózat mellett döntöttünk, akkor érdemes olyan rendszert választani ami más gyártók érzékelőivel, vezérlőivel is bővíthető. Ma ezt a lehetőséget a Z-wave kommunikációs protokoll jelenti. Így jelentősen kiszélesednek a lehetőségeink, nagyon egyedi igényeket is kielégítve. 


Fibaro rendszerek

A Neofabrik kft. a lengyel Fibaro vezetéknélküli rendszere mellett tette le voksát, melyhez gyártói képesítéssel rendelkezünk. A Fibaro az elmúlt években a világ vezető okos otthon gyártói közé emelkedett széleskörű és megbízható megoldásaival. 

A legjobb okos otthon rendszerek attól lesznek jók, hogy

  • stabilan és biztonságosan működnek;
  • bővíthetőek, kompatibilisek más eszközökkel;
  • megfelelő ügyféltámogatás jár hozzájuk könnyen elérhető szervízzel;
  • a garanciális ügyintézés gyors. 


Bármilyen márkát választunk ami ezeknek a kritériumoknak megfelel, nagyon nem lőhetünk mellé. A lényeg ugyanaz mint a klímáknál: termékminőség és ügyfélkezelés. Hazánkban ennek maximálisan megfelel a Fibaro.


Összegzés

Mennyire hasznos az okos otthon? Az autó is tökéletesen teljesítette funkcióját 30 évvel ezelőtt, mégis számos kényelmi funkció került a járművekbe amiket szeretünk használni. Az ingatlanokban is ez a folyamat zajlik: a hagyományos távirányítókat, kapcsolókat ki fogják egészíteni ezek az eszközök. Ezzel kellemesebbé válik az otthonlét. 

Szerintünk az okos otthon ma már nemcsak a sznobok játéka, nemcsak a lustáké, vagy a tech-guruké: mindenkinek tud olyat mutatni amibe bele tud szeretni. A reklámok azt mondják, több időnk lesz a családra, blablabla...valójában viszont egyszerűen csak szerethető, szórakoztató és a rengeteg lehetőség miatt izgalmas. Az utóbbi években nagyot csökkent az ára, ezzel széles körben elérhetővé vált. Egy komplexebb rendszer alapterülettől függően negyedmillió körül indul, de széleskörű funkciókkal sem éri el egy tisztasági festés árát. 

 

Ajánlat kérése